Музика

Атеш Хан Тайфа

Концерт в Swingin’ Hall

Атеш Хан Тайфа


◊ СЪБИТИЕТО

На 07.01.2007 г. от 22 часа - концерт в Swingin’ Hall на Атеш Хан Тайфа
 
Атешхан Юсеинов – китара
Васил Пармаков – пиано, кийборд
Венера Тодорова – вокал
Веско Риков – барабани
Мирослав Ангелов - бас
Салчо Евтимов - саксофон


◊ ПОВЕЧЕ

Вдъхновението за този нов проект на великолепния китарист Атешхан Юсеинов е почерпено от дисидентското движение на инструменталните групи през 80-те, наричани „сватбарски оркестри”.

Атешхан притежава богат опит на музикант, както благодарение на музикалното си образование (завършва Музикалното училище в Плевен с тамбура и китара), така и на участието му в многобройни групи и проекти заедно с едни от най-големите имена в точно тази „дисидентска” българската музика - (например в албума Winds of the Rhodopes, издаден от немския лейбъл Erdenklang, съвместно с цигуларката Елка Атанасова, с "Мистерия на българските гласове" в Le Mystère des Voix Bulgares - From Bulgaria with Love: The Pop Album, с Теодосий Спасов, Петър Ралчев и Стоян Янкулов в проекта Зиг-Заг Трио, "Зона Ц" с Васил Пармаков (пиано, клавишни), Веселин Веселинов - Еко и не на последно място с Иво Папазов, с когото записва спечелилия наградата на публиката на Би Би Си албум "Панаир". В този проект намират отлично приложение неговите идеи на виртуоз с новаторски поглед и дързък експериментаторски подход.)

Музиката на групата ни потапя в някакъв странен контекст, сякаш авангардисткият нюйоркски Knitting Factory клуб е пренесен някъде в Стамболово. Предизвикателно сложни аранжименти, съчетани с неочаквани ритмични обрати, контрастиращи със семпли и лесно запомнящи се мелодии, характеризират музикалните идеи на групата.

Дебютът пред публика през 2005 на фестивала Jazz+ бе посрещнат с овации от публиката. Чуждата критика също открива таланта и смелия експеримент в музиката на този китарист, но не само това – тя определя неговия стил като напълно нова вълна в българската музика:

„Със сигурност бихме могли да проследим корените на тази музика до сватбарските групи през 80-те и до джаз-фолк експериментите на Милчо Левиев, но разликата е, че тези произведения притежават цялостен облик, без значение доколко солистът се отдалечава от темата. Прекрасно е, ако искате да разберете колко навътре в брега се разбива българската Нова вълна!"
(КИМ БЪРТЪН / Сонглайнс)

Една от най-силните страни на този проект е в музикантите, участващи в него. Те имат различен етнически произход и носят със себе си автентичните традиции на своите общности, но същевременно с това, благодарение на своята музика те създават общ език, който свързва културните им различия в едно цяло и ги превръща в пример за толерантност, за това как различните култури от региона си взаимодействат и как заедно могат да създадат едно толкова хармонично музикално послание.
Автор:
Виктор Лилов
Публикация:
04.01.2007 г. 09:57
Посетено:
2832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3293-atesh-han-tayfa