Музика

Даниела Йолкичева - арфистката на Кралския симфоничен оркестър в Севиля с концерт в София

"Рамо до рамо" с Филхармония „Пионер“, диригент Любомир Денев-син

Даниела Йолкичева - арфистката на Кралския симфоничен оркестър в Севиля с концерт в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Успешната българска арфистка Даниела Йолкичева се завръща в България, за да представи на публиката своето изящно изкуство с концерт и майсторски клас, в рамките на 52-рото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Концертът „Рамо до рамо“ на Даниела Йолкичева и Младежка филхармония „Пионер“ ще се състои на 8 юни (вторник) от 19.00 ч. в Зала „България“.

Майсторският клас на арфистката ще се проведе на 9 и 10 юни в Националната музикална академия.

С божествен облик и нежни звуци, арфата е един от най-очарователните инструменти, известен още от древността. „За музиката се казва, че е речта на ангелите“, пише Йохан Волфганг фон Гьоте. Всички сме виждали изображението: ангел, седнал на облак и свирещ на арфа. И в обятията на Даниела арфата звучи действително „божествено“. Възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Даниела Йолкичева е завършила и Консерваторията в Санкт Петербург, като е носител на редица награди в България и чужбина. Някои от най-престижните оркестри, с които е работила са: Кралския филхармоничен оркестър (Лондон), Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Държавния оркестър на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Индия, Софийската филхармония. От 1991 г. насам е солист-арфист в Кралския симфоничен оркестър на Севиля, Испания, а от 2017 г. - и в Националния симфоничен оркестър на Бомбай, Индия. Има издадени компактдискове, както и записи за радиостанциите и телевизиите в България, Испания, Италия, Русия, Индия и др. Редица композитори са написали и посветили произведения за арфа на прекрасната арфистка Даниела Йолкичева.

Интересен факт е, че първият професионален оркестър, в който свири Даниела е именно Младежка филхармония „Пионер“. В този ред, концертът „Рамо до рамо“ на 8 юни в Зала „България” ще бъде едно вълнуващо завръщане към корените на нейното израстване и творческо обединение с младите български инструменталисти. В програмата публиката ще чуе Концерт за арфа от Рейнхолд Глиер в съпровод на Филхармония „Пионер“ и симфония в ре минор от Цезар Франк. Диригент на концерта е Любомир Денев-син.

Освен невероятен музикант, Даниела е и преподавател в Специалното музикално училище „Сан Франциско де Паула“ в Севиля и във Висшата Консерватория „Катарина Гурска“ в Мадрид. Като част от съпътстващата програма на МФ „Софийски музикални седмици“, в нейния майсторски клас младите арфисти ще имат възможност да почерпят от богатия ѝ опит и професионализъм.

___________

52. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Съорганизатори: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония

Официални фестивални страници:

http://sofiaweeks.com/
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/

Автор:
Ева Пирес
Публикация:
07.06.2021 г. 18:27
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32881-daniela-yolkicheva-arfistkata-na-kralskiya-simfonichen-orkestar-v-sevilya-s-kontsert-v-sofiya