Музика

„Скопие виа Созопол" - концерт на Брасстет Скопие

5 юни 2021, 20:30 часа, Созопол

„Скопие виа Созопол" - концерт на Брасстет Скопие

 

◊ ПОКАНА

На 5 юни 2021 година, от 20:30 ч., в Амфитеатъра в Стария град на Созопол, в рамките на Международния франкофонски фестивал "Солей" ще се състои концерт „Скопие виа Созопол" на Брасстет Скопие (Александар Златески – тромпет, Диме Танчев – тромпет, Горан Илийевски – баритон, Енис Мехмедов – тромбон, Мицко Дамняновски – туба, Теодор Теодосиевски – перкусии).

В програмата са включени произведения от Нино Рота, Карлос Гардел, Анхел Вильолдо, Сони Компанек, М. Родригес, Астор Пиацола, Освалдо Фарес, Консуело Веласкес, Луис Бонфа.

Брасстет Скопие е нов (от 2019 г.), но отличен брас състав от Северна Македония. Съставен от музиканти, които с дългогодишния си опит от почти всички сфери на музиката, ще се представят с добър звук, свежа програма и отлични изпълнения. Предимно свирят музика адаптирана (аранжирана) за брас квинтет с добавени ударни инструменти. Тенденцията е да се „избегне" стереотипната програма за такъв състав и да се доближи популярната музика (включвайки филмовата музика и популярната класика) до публиката.

Винаги се стараят изявите им да бъдат на открити сцени - концерти в паркове, на площади и други места, на които не можете много често да чуете изпълнения. Така всъщност и започва историята на Брасстет Скопие... първият концерт е в началото на лятото, на фестивала Скопско Лято 2019 - Концерт на площад Ядран. Продължава в края на лятото с концерт на фестивала Звуците на чаршията с концерт в скопската чаршия. Но, през 2020 г. следват серия концерти в предимно затворени сцени в Северна Македония (Скопие, Кочани, Кавадарци, Неготино...). Като приоритетна програма биха откроили популярната класика, компилации от филмова музика, евъргрийн теми и поп теми от много жанрове."

 

Автор:
КИЦ на РСМ
Публикация:
04.06.2021 г. 12:46
Етикети:
концертСозопол
Брасстет Скопие
„Скопие виа Созопол"
франкофонски фестивал "Солей"
Посетено:
686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32861-skopie-via-sozopol-kontsert-na-brasstet-skopie