Музика

„Италия" – концерт на Радиооркестъра, Найден Тодоров и Марио Хосен на 4 юни

За пръв път в България ще звучи оригиналната версия на Първия цигулков концерт на Паганини

„Италия" – концерт на Радиооркестъра, Найден Тодоров и Марио Хосен на 4 юни

 

◊ ПОКАНА

Слънчева „Италия" ще представят Симфоничният оркестър на БНР, маестро Найден Тодоров и Марио Хосен на 4 юни от 19.00 ч. в Зала „България".

Концерт №1 за цигулка и оркестър на Николо Паганини ще прозвучи за пръв път в България в оригинална версия с харизматичния солист Марио Хосен. Едно от най-популярните произведения в световния цигулков репертоар, Първият цигулков концерт на Паганини е виртуозна обиколка, която разкрива не само невероятните технически способности на легендарния цигулар и композитор, но и мелодичната чувствителност на автора.   

Цигулар с международна репутация и носител на редица престижни награди, Марио Хосен концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Той е редактор и изследовател на цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag-Doblinger", Виена.  

Романтичното настроение в концертната вечер ще продължи с „Италианската" симфония от Менделсон – най-популярната симфония на композитора, вдъхновена от атмосферата и колорита на Италия.  

Зад диригентския пулт ще застане гост-диригентът Найден Тодоров – един от водещите съвременни български музиканти, многостранно изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове. Паралелно с активната си дейност в България, Найден Тодоров дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Европа, Азия и САЩ.  

*

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков" №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на EVENTIM.bg 

 

 

Автор:
БНР
Публикация:
02.06.2021 г. 14:09
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32818-italiya-kontsert-na-radioorkestara-nayden-todorov-i-mario-hosen-na-4-yuni