Музика

"Ростислав Йовчев и приятели": юбилеен концерт в Камерна зала „България“

26 май, 19 часа, част от МФ „Софийски музикални седмици“

"Ростислав Йовчев и приятели": юбилеен концерт в Камерна зала „България“

 

◊ КОНЦЕРТ "РОСТИСЛАВ ЙОВЧЕВ И ПРИЯТЕЛИ"

Проф. Йовчев ще отпразнува 60-годишнината си с юбилеен концерт на 26 май (сряда), 19 часа в Камерна зала "България". Концертът, озаглавен „Ростислав Йовчев и приятели“, е с участието на дългогодишните му колеги и партньори на сцената Ангел Станков – цигулка, Лидия Радионова-Кантарджиева – цигулка, Елена Механджийска – сопран и Магдалена Далчева – виолончело.

Разнообразната програма отразява всеобхватния изпълнителски репертоар на Ростислав Йовчев, по време на концерта публиката ще може да чуе произведения от Й. С. Бах, Моцарт, Бетовен, Лист, Рахманинов, Форе, Чайковски, Анри Дюпарк и Мануел Де Файя.

Проф. Ростислав Йовчев е един от най-активно концертиращите български пианисти с участия по цял свят. Осъществява множество майсторски класове у нас и в чужбина – Корея, Румъния, Турция, Италия, Великобритания и САЩ. Има многобройни записи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. През 2002-2004 г. е преподавател по пиано във Висшия музикален институт в гр. Сус, Тунис, а от 2008 г. до 2020 г. е завеждащ катедра „Пиано“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Ростислав Йовчев е един от малкото български пианисти, изпълнили интегрално клавирните концерти на Бетовен на българска сцена – постижение, което той осъществява в периода 2006-2008 г., съпровождан от Шуменската филхармония.

Емблематичният български цигулар и диригент проф. Ангел Станков гастролира в редица държави в Европа, както и в САЩ, Тайван, Япония, Южна Корея, Куба и др. От 1996 г. е професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В периода 1981-2000 г. е концертмайстор на Софийската филхармония, а от 2001 г. е първи цигулар в квартет „София“. Индивидуално и като част от дуото Станков-Радионов осъществява записи за БНР, БНТ, Балкантон, BBC – Лондон, Радио Хага, Радио NHK – Япония и др. През 2009 г. му е връчен „Орденът на Британската империя“.

Лидия Радионова-Кантарджиева е един от най-известните цигулкови педагози в България. Преподава в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, като нейните ученици са носители на множество междунаросни награди.

Елена Механджийска завършва класическо пеене в Югозападния университет, а след това се обучава при Мила Дюлгерова, Елена Филипова, Теодоре Кореси, Михаил Ангелов и Рихард Тримборн. Солист на Софийската и Русенската опера; има осъществени записи за БНР. Част е от вокалната солистична формация BELLA VOCE, с която изнася камерни концерт-спектакли на сцената на Софийската филхармония.

Виолончелистката Магдалена Далчева концертира в Европа, Южна Африка, Корея и Китай. Има издадени четири компактдиска с камерна музика, както и записи за наши и международни медии. Била е помощник-концертмайстор в камерния оркестър на БНР и е била част от Симфоничния оркестър на Кейптаун, ЮАР. Преподавател по камерна музика в Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

* * *

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.
Цялата програма на Фестивала, може да намерите тук:
www.sofiaweeks.com
www.facebook.com/sofiamusicweeks

 

Автор:
Борислава Лазарова, Калина Томова
Публикация:
25.05.2021 г. 15:39
Етикети:
Софийски музикални седмициРостислав ЙовчевфестивалАнгел СтанковюбилейконцертМузика
Елена Механджийска
Магдалена Далчева
Лидия Радионова-Кантарджиева
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32794-rostislav-yovchev-i-priyateli-yubileen-kontsert-v-kamerna-zala-balgariya