Музика

Солистите на Държавна опера Стара Загора представят Les Chemins de L'amour / Пътищата на любовта

Трети концерт от цикъла „Музика без граници" - 8 май, 19.00 ч.

Солистите на Държавна опера Стара Загора представят Les Chemins de L'amour / Пътищата на любовта

Фотограф Рад Димитров

 

◊ МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

Солистите на Държавна опера Стара Загора представят Les Chemins de L'amour / Пътищата на любовта

Да си поговорим за ЛЮБОВ с Даниела Дякова, Деница Петрова, Ана Михайлова и поета Йордан Пеев

Третият концерт от цикъла „Музика без граници" ще бъде представен на 8 май от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.

Концертът Les Chemins de L'amour / Пътищата на любовта - по идея на солистката на Държавна опера Стара Загора мецосопраното Даниела Дякова, ще преведе почитателите на красивата песенна форма през различни музикални стилове и епохи. Обединителната линия в програмата на концерта е в темата за любовта в нейните различни нюанси и измерения. Заглавието на концерта „Пътищата на любовта" е заимствано от едноименната песен на Пуленк, написана от композитора през 1940 година по текст на Жан Ануи и посветена на комичната актриса и певица Ивон Принтепс, която я изпълнява за първи път на премиерата на пиесата „Леокадия" и след нейния успех, я записва.

В концерта „Пътищата на любовта" към обичайната конфигурация за камерни концерти - глас и пиано, се присъединява и виолончелото, тембърът на което според специалистите се доближава най-много до човешкия глас. Мецосопраното Даниела Дякова, пианистката Деница Петрова и Ана Михайлова – виолончело, ще изпълнят песни на Йоханес Брамс, Жорж Бизе, Жул Масне, Габриел Форе, Рейналд Хаан, Рихард Щраус, Франсис Пуленк, Курт Вайл и др.. Поетът Йордан Пеев ще допълни романтичната музикална картина със свои избрани стихове любовна лирика.

Даниела Дякова е една от най-изявените и предпочитани оперни певици-мецосопрани в България с богат оперен и кантатно-ораториален репертоар. Певицата признава, че досега в нейната интензивна кариера никога на ѝ е оставало време да се обърне към камерната музика, която винаги я е привличала и която счита за истински трамплин във вокалното израстване на всеки оперен артист:
„Този път обаче музикалният ми компас ме отвежда във съвсем различен ракурс, а именно в областта на камерната песен! С оглед на актуалната ни заобикаляща обстановка на един по различен живот, всъщност се роди идеята да пресъздам един по-специален, адаптивен и оригинален концерт-рецитал на отбрани бутикови песни от френската и немската любовна лирика. Това са ювелирни и романтични шедьоври из песенната съкровищница на едни от най-големите композитори на тази музика. Репертоарът, който съм подбрала, за мен е едно истинско бижу, тъй като музиката, текстът и посланията на песните са толкова красиви, изящни и  пропити от любов, че няма как това да не се усети още от първия акорд. Композиторите на тези песни са истински майстори на музикалното перо, чувствам тяхната душевност, емоция и лирика много близка до моята и точно това е причината да се обърна към техните творби. Смятам, че в тези трудни времена, нашата публика се нуждае и от такъв тип музикални пътешествия ..."

За пианистката Деница Петрова камерната музика е вълшебна ниша, в която всички изпълнители стоят равнопоставено. „Тези камерни песни за глас и пиано изискват безкомпромисен професионализъм, висока класа на изпълнение, както при певеца, така и при инструменталиста. Композиторите са обрисували всяко едно движение, всяка една картина, всеки портрет или пейзаж с точно определен техничен, музикален похват като: специфична ритмика; нюанси чрез динамиката; големи скокове; акценти в акорди; ясно изразена мелодична линия, която се редува между гласа и пианото. Дълбокият детайл, използването на теми от различни фолклори, комплексният и силно подчертан метод на композиране на всеки един от тях, чистотата на структурата на песните, която мигновено ни принася в именно това романтично усещане за любов е огромно удоволствие за мен като изпълнител и пианист. Бих добавила, че ние музикантите - певци и инструменталисти, предаваме на публиката, чрез своята интерпретация, призма, поглед, чувство, начин на изпълнение и музициране, интелект и талант. Пътищата на Любовта, необятни, невидими и докосващи всеки, който желае да ги почувства и съхрани в душата си." - споделя развълнувано Деница Петрова.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
05.05.2021 г. 12:48
Посетено: 187
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32668-solistite-na-darzhavna-opera-stara-zagora-predstavyat-les-chemins-de-l-amour-patishtata-na-lyubovta