Музика

"Като в картина на Шагал" – новата концертна програма на Мирослава Кацарова

Концерти в София и Пловдив

"Като в картина на Шагал" – новата концертна програма на Мирослава Кацарова

 

◊ ПОКАНА

„Като в картина на Шагал“ – новата концертна програма на Мирослава Кацарова

• 05 май | 20:30 ч. | Sofia Live Club, София

• 08 май | 21:00 ч. | Bee Bop Cafe, Пловдив

С два концерта - в София и Пловдив джаз певицата Мирослава Кацарова ще ни срещне с най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал“.

За поредицата концертни програми Мира Кацарова обичайно селектира голям диапазон от музика на различни езици. „Като в картина на Шагал“ обаче ще включва основно песни на български език.

Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на певицата. Този път той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния  албум на Мира Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.  

В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а  историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.

Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim.

* * *

Медийни партньори на събитието са Jazz Fm и Katra FM

„Като в картина на Шагал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
04.05.2021 г. 10:17
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32667-kato-v-kartina-na-shagal-novata-kontsertna-programa-na-miroslava-katsarova