Музика

Вълшебства от музика на Цветница

На 25 април в концертната Зала "България" с Александър Сомов и Quarto Quartet

Вълшебства от музика на Цветница

 

◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

Вечерта на Цветница, 25 април, в концертната Зала "България" ви каним на концерт, който ще направи празника ви специален.

Quarto Quartet и Александър Сомов (виолончело) изпълняват Аренски и Шуберт.

Струнен квартет №2 на Антон Аренски е създаден през 1895 г. с посвещението „В памет на Чайковски“. Аренски търси по-дълбок звук от добре познатия ни за струнен квартет чрез  използването на две виолончели. Замествайки втората цигулка в класическият състав с виолончело, той съумява да обогати изразните средства, с които състава разполага. Това тричастно произведение е уникален пример за този нетипичен състав, елегичен отглас на традициите на руската музика, преоткрит чрез дебрите на камерното музициране.

С добавянето на вторo виолончелo към класическия струнен квартет, а не на втора виола (както в големите квинтети на Моцарт), Франц Шуберт следва примера на редица подобни произведения в творчеството на Бокерини, което той в детайли е изучавал. Така се ражда едно от най-великите произведения в камерната музика – Струнният квинтет в до мажор. Творба, изпълнена с емоционално двусмислие - тук светлината и сянката, спокойствието и драматизма се преплитат в запомняща се енигма.

Кварто квартет е в състав Иван Пенчев (цигулка) Светлана Станчева (цигулка) Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело). Със специален гост – виолончелистът Александър Сомов.

 

Билети – на касите на Софийска филхармония и онлайн в Ивентим тук: https://www.eventim.bg/bg/bileti/kvarto-kvartet-aleksandr-somov

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
20.04.2021 г. 11:42
Посетено:
1279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32615-valshebstva-ot-muzika-na-tsvetnitsa