Музика

Историята на АББА

"Всички обичат АББА" на 31 декември 2006 по БТВ

Историята на АББА


◊ СЪБИТИЕТО

„Няма ден, в който да не мисля или мечтая за АББА”, признава блондинката Агнета Фелтског в документалния филм „Всички обичат АББА”, който „Би Ти Ви репортерите” ще излъчи на 31 декември 2006 от 18,30 часа.

Журналистът Георги Тошев е изгледал над 40 часа филмов материал от архива на една от най-известните поп групи в света, за да направи своя 30 минутен филм. Водещият на „Другата България” и продуцентът Силвия Пенева успяват да се срещнат очи в очи и с двама от членовете на легенадарната четворка Бени Андрешон и Ани-Фрид Лингстад. Срещите им помагат да научат повече за живота на АББА зад кулисите и заниманията на музикантите днес.

Във филма на Агенция „Прима”, осъществен с помощта на сп. МАХ, има чернобели кадри
още от времето, когато Фрида и Агнета са били начинаещи певици, а Бьорн и Бени фронтмени на рокгрупи в Швеция.

Всеки ден в света днес се продават официално над 7 000 компактдиска с музиката на АВВА. Групата продължава да бъде все така популярна и обичана вече 24 години, откакто музикантите са се разделили.


◊ ЗА ФИЛМА

Филмът на Георги Тошев разказва как АББА неочаквано триумфира на Евровизия през 1974 г. и как в Швеция в началото на кариерата им групата е критикувана, че продава много плочи по света. Зрителите ще научат още как, уморен от изписването на пълните имена на четиримата, мениджърът на групата Стиг Андерсън, известен композитор и продуцент в Швеция решава да ги замени само с инициалите. Така се ражда АББА.

„Всички обичат АББА” не спестява на публиката и тъжни факти около групата. Успехът и световата слава се отразяват на личните взимоотношеня на четиримата. В края на 70-те години АББА все още се състои от две щастливи двойки, но постепенно връзките се разпадат.
Щастливата фасада на АББА се пропуква под постоянния натиск на почитатели, ангажименти и медии.

Агнета категорично отказва турнетата, защото иска да прекарва повече време с децата си. За Бьорн работата в групата е по-важна от семейството. След разводите групата издържа една година и се разпада. Тандемът Бьорн и Бени се обръщат към класическата музика, Фрида и Агнета издават солови албуми. Постепенно дамите се оттеглят от сцената. С какво се занимават днес, ще научат зрителите в "Би Ти Ви репортерите" на 31 декември.

„Чувствам, че има много други неща, които искам да направя в моя живот, което може би не включва музиката”, признава днес Ани-Фрид Лигнстад. А колежката й Агнета Фелтског добавя: „От една страна, музиката ми харесва, но от друга, с възрастта все повече искам да бъда себе си. Нямам желание през цялото време днес да мисля как изглеждам в очите на другите”.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
21.12.2006 г. 14:22
Посетено:
2571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3256-istoriyata-na-abba