Музика

Великденски концерт на “Мистерията на българските гласове” в София

Прочутият женски хор ще пее на 22 май в Сити Марк Арт Център

Великденски концерт на “Мистерията на българските гласове” в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Великденски концерт на “Мистерията на българските гласове” в София

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май от 18:30 ч. в Сити Марк Арт Център (бившето кино “Левски”) в столицата.

Концертът е първият на ансамбъла за тази година и предвижда присъствието на публика в залата в зависимост от противоепидемичните изисквания. Събитието ще може да се наблюдава онлайн, което ще даде възможност на многобройни фенове на създадения през 1952 г. хор у нас и в чужбина да се насладят на неземните гласове на изпълнителките.

“Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор”, съобщава продуцентката Бояна Бункова от “Шуберт Мюзик Пъблишинг”. 

“Повечето от пиесите са празнични - споделя диригентът на хора проф. Христова. - Има великденски като лазарската “Мома хубава” на Петър Льондев и “Закукала кукувица” на Николай Кауфман. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като “Богородица” от Архангелски. Включили сме и традиционни заглавия: “Море зажени се Гюро”, “Дилмано, Дилберо” и “Хоро” на Кирил Стефанов, а също и автентични като “На високо”. Ще прозвучат родопски сола, дуети, триа, както и изпълнения на квартет “Ева”. Ще представим и няколко композиции от албума “БууЧииМиш”.

* * *

Билети за предстоящия концерт на хор “Мистерията на българските гласове” могат да се закупят тук

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
03.04.2021 г. 13:21
Посетено:
846
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32533-velikdenski-kontsert-na-misteriyata-na-balgarskite-glasove-v-sofiya