Музика

Детски забавно-образователен фолклорен концерт от поредицата „Концерти за малчугани и великани”

20 март, 13:30 ч., Фолклорна зала - ул. "Позитано" 40, ет. 2

Детски забавно-образователен фолклорен концерт от поредицата „Концерти за малчугани и великани”

 

◊ ПОКАНА

Днес, 20 март (събота), в деня на пролетното равноденствие, от 13.30 ч., ви каним на фолклорно музикално събитие за деца, което ще им подари усмивки и настроение.

Не случайно първият от поредицата фолклорни "Концерти за малчугани и великани" съвпада с настъпването на пролетта. Денят на пролетното равноденствие е един от най-силните в годината, денят с най-бързия изгрев, денят на благополучие, щастие и сбъдване на желания. Денят с най-съкровените желания в българския фолклор.

В автентична битова атмосфера първият от поредицата фолклорни "Концерти за малчугани и великани" ще запознае детската публика и всички родители с традиционните български инструменти: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан. Събитието цели да обогати познанията на децата за народната музика и да ги запознае с 6-те фолклорни музикални области у нас, със звученето на музиката в различните краища на България и с българските традиции. Децата ще научат повече за българското народно творчество с директен досег и възможност да се докоснат от близо до звука на музикалните инструменти. Форматът на събитието ще бъде лекционен и под формата на интерактивни музикални игри и надсвирване с народни инструменти. Събитието индиректно ще даде възможност да се приобщят децата към музикалното изкуство, да бъдат вдъхновени да изучават желан от тях музикален инструмент.

Музикалните инструменти ще бъдат представени чрез кратка лекция за всеки инструмент от музикантите на Формация "Хаджии" в състав:

Добри Рахнев - гайда
Петър Иванов - кавал
Мартин Владимиров - гъдулка
Станислав Атанасов - тамбура

Формация "Хаджии" е създадена от Добри Рахнев - Байчара и група професионалисти в областта на българската народна музика и фолклор. Името на формацията идва от това че Добри Рахнев е хаджия и е родом от града на "Хаджи Димитър". Мисията на фолклорна формация "Хаджии" е да съхрани и представи уникалните български традиции и ритуали. Всички музиканти във формацията са с професионално музикално образование, имат богат опит на сцена, част са от различни известни оркестри и ансамбли и могат да изпълнят музика от всички фолклорни области на България.

*

„Концерти за малчугани и великани” са адаптирани за деца, насочени са към музикалното изкуство, използвайки игрови елементи и интерактивни похвати.

Този концерт от поредицата „Концерти за малчугани и великани” е изцяло насочен към българския фолклор и традиционните фолклорни музикални инструменти.

Целта на проекта е да направи инструментите разпознаваеми, харесвани и забавни за децата.

Събитието се организира с подкрепата на Национален фонд "Култура"

*

Повече за участниците и проекта тук:

Формация "Хаджии" https://www.facebook.com/%D0%A4%D0%BE%

Концерти за малчугани и великани https://www.facebook.com/Musicforkids.bg

https://www.youtube.com/channel/UC-IZq57_LkoUu1G5X9t2CCA

*

Проектът „Фолклорни „Концерти за малчугани и великани” ще се проведе във Фолклорна зала на ул. "Позитано" 40, ет. 2

 

 

Автор:
Тина Коилова, Борислава Лазарова
Публикация:
20.03.2021 г. 10:01
Етикети:
проектфолклормузикални инструментиконцертдецаМузика
Формация "Хаджии"
"Концерти за малчугани и великани
образователен фолклорен концерт
Хаджии
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32465-detski-zabavno-obrazovatelen-folkloren-kontsert-ot-poreditsata-kontserti-za-malchugani-i-velikani