Музика

"Като в картина на Шагал" - авторски музикален спектакъл на Мирослава Кацарова

25 март, 19:00 ч., Изложбена зала „2019“, ГХГ – Пловдив

"Като в картина на Шагал" - авторски музикален спектакъл на Мирослава Кацарова

 

◊ ПОКАНА

"Като в картина на Шагал"

Авторски музикален спектакъл на Мирослава Кацарова

25 март | 19:00 | Изложбена зала „2019“ (ул. „Гладстон“ 32, Пловдив)
към Градска художествена галерия – Пловдив

Мирослав Турийски – пиано/аранжименти
Веселин Веселинов-Еко - бас/автор на песни
Младен Димитров – барабани/автор на песни
Ивелина Христова – цигулка
Диляна Давидова – цигулка
Мария Венкова – виола
Антоанина Юрганджиева – виолончело

Фотограф: Диляна Флорентин

 

Поредицата концертни програми на Мирослава Кацарова обичайно включват голям диапазон от музика на различни езици, но в най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал” Мирослава Кацарова селектира основно песни на български език.

На 25 март от 19:00 ч. в Изложбена зала „2019“ към Градската художествена галерия в Пловдив (ул. "Гладстон" 32) ще бъде изградена специална сцена. Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на Мира Кацарова. Този път  той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния  албум на Мира Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.  

В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а  историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.

* * *

Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim, както и онлайн на Eventim.bg

_____________

Медийни партньори на събитието са Jazz Fm и Katra FM

„Като в картина на Шагал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
17.03.2021 г. 15:01
Посетено:
635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32448-kato-v-kartina-na-shagal-avtorski-muzikalen-spektakal-na-miroslava-katsarova