Музика

"Музика без граници" – новата програма на Държавна опера Стара Загора

Хорът на Държавна опера Стара Загора представя музиката на Великобритания

"Музика без граници" – новата програма на Държавна опера Стара Загора

 

◊ МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ

На 12 март от 19.00 часа на сцената на Операта Хорът на Държавна опера Стара Загора под диригентството на хормайстора Младен Станев ще открие цикъла „Музика без граници” с концерта „Класика и джаз от Великобритания”.

В поредица от концерти публиката ще има възможността да се срещне както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове.

Първият концерт е посветен на музиката на Великобритания. Ще прозвучи кантатата на Бенджамин Бритън „Радвайте се на Агнеца” и Нидарос джаз меса от Боб Чилкот.

 

Концертът „Класика и джаз от Великобритания”

Хормайсторът Младен Станев за „раждането” на идеята, за избора на произведенията и за тяхното музикално съдържание и общочовешко послание, затова какви могат да бъдат очакванията на публиката:

„Трудните времена за музикантите и публиката дадоха възможност за реализиране на самостоятелен хоров концерт с камерна насоченост – отдавна замислен от ръководството на Старозагорската опера. Инициативата за конкретното предизвикателство дойде от заместник директора и режисьор Славчо Николов, който дълго време се е занимавал и с пеене. Той предостави дарение от американска университетска библиотека – партитури за хор, някои, от които са непознати у нас.

Спряхме се на „Радвайте се на Агнеца“ – празнична кантата, писана по поемата на Кристофър Смарт – поет, живял през 18-ти век. Стиховете са изпълнени с религиозна отдаденост и наподобяват структурата на библейските писания, но в тях е изразено разбирането и отношението на човека от неговата гледна точка – детския поглед, страдалчеството, унеса и възторга от най-висшата хармония.

Бритън е събрал тези стихове в светска творба, която формално кореспондира с каноничните религиозни произведения, наподобявайки на тях – чрез акомпанимент на орган, със смисловото съдържание на отделните части и с цикличността в тяхната съвкупност – молитви, възхвала, страдание и разпятие, покой и вечност – достигане на съвършенството.

Бритън създава музикален шедьовър, в който успява да изрази в кратко време неизчерпаемия свят на музикалните усещания. Спокойствието и мистиката в  началото се разнообразяват с разказвателно-илюстративни картини, страничен поглед към други живи твари и тяхната значимост. Следват страдание и изкупление, за да доведе умело до кулминацията – прозрението, че музиката е най-великият начин да бъде изразено божественото. Дял, в който върховенството на музиката е заявено с екстаз, с празнични фойерверки. Нещо като висше откровение, последвано от успокояващата екстатична възхвала и опиянение, написано в мотетна форма на финала.

Именно с възхвалата на музиката като съвършенството, обединяващо човека и божественото, тази творба ме спечели за творческата си реализация на наша сцена.

За да направим концерта още по-интересен и разнообразен, добавихме джаз месата на съвременния английски автор Робърт (Боб) Чилкот, писана близо 80 години по-късно от кантатата на Бритън. Месата е създадена за музикантите от красивата средновековна катедрала Нидарос, запазила името на старата норвежка столица в днешния град Тронхайм. Градът е богат на духовни и национални традиции, първият център на протестантската християнска общност по тези земи. Написана е по каноничните правила на западноевропейската християнска музикална традиция, но със свободния и свръх универсален език на джаза, съвременното звучене и усещане, разбираеми и обичани и в Англия, и от северните народи, и от всички нас.

Хорови произведения за джаз се срещат рядко, тъй като този жанр живее чрез индивидуалното импровизационно начало в душата на музиканта. Чилкот, който е посветил целия си живот на това изкуство като изпълнител и автор, успява майсторски да обедини сложността и лекотата в усещането на тази музика и да ги повери на хоровия ансамбъл.

Концертът ще предостави възможността да сравним две творби от английски композитори, различни по стил и характер, но обединяващи идеята за усещането на музиката като божествен език, достъпен и принадлежащ на човешкия глас. Езикът, който без граници и без препятствия свързва човека с най-висшата сила, както и нас, хората, помежду ни.”

* * *

 

При провеждането на концерта ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
09.03.2021 г. 12:23
Посетено: 673
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32420-muzika-bez-granitsi-novata-programa-na-darzhavna-opera-stara-zagora