Музика

Българската вечер в Ла Скала и в Метрополитън опера

27 февруари 2021 трябва да влезе в учебниците по история на музиката

Българската вечер в Ла Скала и в Метрополитън опера

 

Не казвам, че това никога не се е случвало. Възможно е през десетилетията българска оперна и музикална слава и досега да е имало подобни вечери с двойно българско “господство” на водещите световни сцени. Възможно е, но не сме сигурни дали това е така. Засега историята и изследователите мълчат по темата. Но този 27 февруари би трябвало да влезе в читанките по музика за бъдещата публика за голямото изкуство в България и в учебниците по история на музиката. Защото точно днес две безспорни, две световни звезди на музикалния небосклон - великолепното сопрано Соня Йончева и прекрасният млад пианист Емануил Иванов “превземат” двата основни бастиона на световната музика. 

Соня чрез дългоочаквания ѝ рецитал от серията “Звездите на Мет на живо” от манастира от ХII век Шусенрийд в Германия (от 20:00 ч. българско време), Емануил - с първия си рецитал в легендарния милански театър - наградата за спечеления от него през 2019 година конкурс “Феручо Бузони” (от 21:00 ч. българско време).

Случайно ли е съвпадението, че двете отлагани във времето събития са точно днес, сега, и - което е далеч по-важно - че чрез модерната стрийминг технология ще могат да се наблюдават в целия свят? Не обичам да правя необосновани предположения, но съвпадението на двата рецитала в една и съща вечер, с разлика от един час, пред многомилионна публика, е повече от впечатляващо! Това е исторически ден за България, без никакво преувеличение! И следва да бъде запомнен именно по този начин.

На добър час на двамата големи музиканти, на добър час на българската оперна и клавирна слава! И на многая лета!

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
27.02.2021 г. 19:26
Посетено:
3019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32388-balgarskata-vecher-v-la-skala-i-v-metropolitan-opera