Музика

"Шостакович & Бетовен" от "София квартет"

19 февруари 2021, 19 ч., Камерна зала "България"

"Шостакович & Бетовен" от "София квартет"

 

◊ ПОКАНА

"Шостакович & Бетовен" от "София квартет"

Програма за истински ценители на камерната музика, предлага най-старият квартет на Софийска филхармония, за петъчната вечер на 19 февруари.

За първия си концерт на живо за 2021 г., „София квартет" ще представи Струнен квартет № 13 в си бемол мажор, оп. 130. Един необичаен квартет на Бетовен от 6 части, за който Стравински споделя, че е истински необикновен за времето си. Струнен квартет № 6 от Шостакович е второто произведение в програмата.

На въпроса защо не избират по-леки програми, подходящи за всеки вкус, музикантите отговарят, че тяхната мисия е и в култивирането на публиката, и че музиката, осен развлекателна, има и образователна функция. Квартетистите споделят, че не се повлияват от вкусовете на масовата аудитория и не биха олекотили програмите си, като допълват, че в България има и много подготвена публика, чиито вкусове удовлетворяват.

"София квартет" е създател на проекта "Концерти с дрескод" и "Концерти с дрескод за деца". За първия е награден със „Златно перо" за принос в развитието на културата в България, а детските образователни концерти музикантите приемат за своя мисия. „София квартет" споделя, че идеята за "Концерти с дрескод за деца" се ражда естествено, породена от необходимостта от ранно музикално образование в България. През изминалите 2 години, квартетът реализира 7 концерта, част от поредицата. И тази година проектът е подкрепен от Столична община, Програма „Култура", но заради наложените ограничителни мерки, ще се реализира в различен формат. Детската аудитория ще се срещне с момчетата от квартета, не на живо, както досега, а дигитално. 5 видеоклипа за 5 велики композитори ще бъдат създадени в рамките на проекта през 2021, разпространени до всички детски градини на територията на София и качени за безплатно гледане на официалния сайт на състава - www.sofiaquartet.com

Програмата на "София квартет" до края на сезона, следете на сайта на Софийска филхармония.

„Шостакович & Бетовен"
19 февруари 2021
19 ч.
Камерна зала "България"


Билети в мрежата на eventim.bg и на касата на Зала "България"

 

Автор:
Надежда Герова
Публикация:
17.02.2021 г. 13:37
Посетено:
657
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32339-shostakovich-betoven-ot-sofiya-kvartet