Музика

Плевенската филхармония представя концертния спектакъл "Любов" с маестро Йордан Камджалов, по идея на актрисата Деси Тенекеджиева

С участието на млади лауреати на Фондация „Стоян Камбарев“ и Фондация „Йордан Камджалов“

Плевенската филхармония представя концертния спектакъл "Любов" с маестро Йордан Камджалов, по идея на актрисата Деси Тенекеджиева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Плевенската филхармония представя концертния спектакъл „ЛЮБОВ” с маестро Йордан Камджалов, по идея на актрисата Деси Тенекеджиева

Плевенска филхармония под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов отново подава ръка на младостта и таланта в българската класическа музика. На 11 и 12 февруари публиката в Плевен и София ще се наслади на младите музикални творци - лауреати на фондациите „Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“. Във всяка от вèчерите са планувани по два концерта.

На 11.02. (четвъртък) от 18:00 и 20:00 ч. - Плевен, НЧ „Съгласие 1869"
и
на 12.02. (петък) от 17:30 и 20:00 ч. - София, Зала „България"

 

Плевенска филхармония

Диригент: Йордан Камджалов

Солисти:

Лора Маркова - цигулка
Георги Димитров – Жожо - китара
Сара Чакърова - маримба
Сион Найман - виолончело
Мария Славова – сопран

Водещ: Деси Тенекеджиева

В програмата:

  • Симфония № 2 за струнен оркестър в ре мажор от Феликс Менделсон
  • „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди в изпълнение на оркестър, маримба, чело, китара и цигулка
  • „Песента на Солвейг” из „Пер Гинт” от Едвард Григ

В програмата за първи път в България, а може би и в света, ще се изпълнят „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди на четири различни солиращи инструмента: маримба, чело, китара и цигулка. Оригиналната концепция за интерпретацията на произведението на Вивалди е лично на маестро Камджалов. „Пролет” ще бъде изпълнена на китара от Георги Димитров-Жожо; „Лято” ще представи на цигулка Лора Маркова, „Есен” ще чуем на виолончело от Сион Найман и „Зима” ще прозвучи на маримба в изпълнение на Сара Чакърова. Четиримата даровити инструменталисти са номинирани за приза „Млад музикант на годината 2020“ на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.

Солист на Плевенска филхармония с „Песента на Солвейг” по драматичната поема на Ибсен из сюитата „Пер Гинт” от Едвард Григ, ще бъде изящното сопрано Мария Славова.

Всички солисти в концерта са сред най-изявените млади музиканти в областта си и са носители на отличия от редица елитни национални и международни конкурси. Отличени са с престижния приз за млади таланти в България - Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев". Участието им в проекта „ЛЮБОВ" под диригентската палка на маестро Йордан Камджалов, е една от техните специални награди, предоставена от фондациите „Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов”.

Наред с творбите на Антонио Вивалди и Едвард Григ, в програмата публиката ще чуе и Симфония № 2 за струнен оркестър в ре мажор от Феликс Менделсон в изпълнение на Плевенската филхармония под диригентската палка на маестро Камджалов.

Концертният спектакъл „ЛЮБОВ" е вдъхновен от актрисата Деси Тенекеджиева, която заема специално участие в цялостната организация на проекта. В темата на вечерта, тя ще представи избрани поетични текстове за любовта по стихове от Пейо Яворов, Константи Галчински, Жак Превер, Робърт Бърнс, Гийом Аполинер и послания за любовта на Петър Дънов, Чарли Чаплин, Уилям Шекспир, Хайнрих Хайне, на артистите в концерта и децата от Бон-Бон.

Събитието ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки и максимална заетост на залата от 30%. Носенето на предпазни маски е задължително.

Видео на събитието: https://www.youtube.com/watch

* * *

Предвид огромния интерес към проекта, Плевенска филхармония планира концертите „Любов" на маестро Йордан Камджалов, по идея на Деси Тенекеджиева, да бъдат повторени през май или юни в София, Зала „България”, в рамките на МФ „Софийски музикални седмици”, както и в Бургас, Летен театър, през летния сезон.

Официални страници на Плевенска филхармония:
https://www.facebook.com/PlevenPhil
http://plevenphil.com/

Автор:
Тина Коилова, Борислава Лазарова
Публикация:
11.02.2021 г. 15:43
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32313-plevenskata-filharmoniya-predstavya-kontsertniya-spektakal-lyubov-s-maestro-yordan-kamdzhalov-po-ideya-na-aktrisata-desi-tenekedzhieva