Музика

Във вихъра на Романтизма с Кварто

Две "симфонии" за камерен състав от Бедржих Сметана и Цезар Франк

Във вихъра на Романтизма с Кварто

 

◊ ПОКАНА

На 28 февруари в голямата концертна Зала "България" Quarto Quartet ще представят концерт с прочутите Трио на Бедржих Смèтана и Квинтет на Цезар Франк.

Със специалното участие на Надежда Цанова (пиано)

Quarto Quartet: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело)


Клавирното трио на Бедржих Сметана заема специално място в живота на композитора. Той пише творбата след загубата на най-голямата си дъщеря, която умира през 1855 г., след като се разболява от скарлатина. Сметана преживява тежко загубата и излива душата и скръбта си в първото си мащабно камерно-инструментално произведение – Клавирно трио в сол минор (Прага, 1885 г.). Отчаяние, скръб и погребално шествие са темите, които отличават отделните му части, написани в минорни тоналности и в тях присъства постоянен низходящ ход, който още от Барока се възприема като символ на траура и смъртта. Премиерата се е състояла през 1885 г. в Прага, а на пианото сяда самият Бедржих Сметана. Ференц Лист изказва възхищението си от тази творба и я смята за едно от най-добрите камерни произведения писани някога.

Клавирното трио на Сметана ще бъде изпълнено от Надежда Цанова – пиано, Иван Пенчев – цигулка и Димитър Тенчев – виолончело.

Клавирният квинтет на Цезар Франк е представен за първи път през януари 1880 г. На премиерата, клавирната партия е изпълнена от Камий Сен-Санс, който не харесва творбата и след концерта демонстративно хвърля нотите върху рояла. Но квинтетът бележи грандиозен успех и произведението е оценено по достойнство от публиката и съвременниците. Знаменитият Светослав Рихтер го изпълнява заедно с квартет „Бородин“ и го нарича „Страстите по Матея“ в камерната музика“. Квинтетът на Цезар Франк заедно с неговата симфония са признати за най-мащабно замислените му произведения.

Кварто-музикантите споделят: "Избрахме тази програма, защото и двете музикални произведения звучат като две пълнокръвни „симфонии“ за камерен състав. На 28-ми февруари ще слушате две от най-мащабните творби на Романтизма."

*

Билети - между 12 лв и 25 лв на касите на Зала "България" и в Ивентим тук: Smetana & Franck by Quarto

Автор:
Мая Филипова
Публикация:
02.02.2021 г. 19:04
Посетено:
1188
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32274-vav-vihara-na-romantizma-s-kvarto