Музика

Концерт-спектакъл на Ростислав Йовчев

По повод 250-годишнината от рождението на великия Лудвиг ван Бетовен

Концерт-спектакъл на Ростислав Йовчев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 януари 2021 г. от 19.00 часа в столичната зала БИАД – ул. „Раковски“ 108, ет. 2, с отложен от миналата година концерт-спектакъл именитият ни пианист Ростислав Йовчев ще отбележи 250-годишнината от рождението на музикалния гений Лудвиг ван Бетовен. Срещата му на живо с публиката бележи началото на тазгодишния цикъл „Музикални вторници“, организиран за осма поредна година от списание „Арт панорама“, ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи.

В програмата ще прозвучат три клавирни сонати от Бетовен

Соната оп. 10 №1, до минор; 
Соната оп. 10 №3, ре мажор;
Соната оп. 31 №3, ми бемол мажор. 

Това са творби от различни творчески периоди на композитора. Първите две са част от ранна „трилогия“- сонати оп. 10 №№1, 2 и 3. В тях за първи път се изявява напълно новаторския стил на Бетовен, като драматургичното изграждане е основано на мащабност, контрастност на динамичните елементи, виртуозна употреба на пианото и първи стъпки в превръщането на инструмента в умалено копие на симфоничния оркестър.

Соната оп. 31 №3 е последната от още една „трилогия“ на знаменити сонати - оп. 31., най-известна от които е №2, ре минор, правеща асоциация с Шекспировата „Буря“. За разлика от предимно мрачния и елегичен неин почерк, ми бемол мажорната соната №3 подсказва ясно, че Бетовен не е бил чужд на хумора в музиката. Фактурата изобилства с неочаквани динамични и хармонични комбинации, свеж и светъл интонационен език, а превръщането на втората част в Скерцо, респективно в бърза част, ясно показва специфичните търсения на Бетовен в областта на музикалната форма, които извеждат новаторството му в гениалните находки от късния творчески период.

 

◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва Средното музикално училище “Любомир Пипков” при Людмила Стоянова (1980), а след това - редовно следване и майсторски клас в Национална музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси: І награда на “Светослав Обретенов” (1980); ІІІ награда в Салерно, Италия (1981); І награда на “Карол Шимановски” (1982); ІІІ награда на “Пилар Байона”, Испания (1983); награда за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела, Испания (1984). Специализирал е в Кралската консерватория в Брюксел (в областта на клавирния концерт), камерна музика и съпровод на солова песен (1992-1993). Преподавал е пиано във Висшия музикален институт в град Сус, Република Тунис (2002-2004).   

Ростислав Йовчев е изнасял концерти в България и в в страни от четири континента, между които Германия, Белгия, Испания, Полша, Унгария, Румъния, Малта, Хърватия, Кипър, Южна Корея, Тунис, Турция, САЩ. Водил е майсторски клас в Мелвил - САЩ, Сеул - Южна Корея, Яш - Румъния, Анкара - Турция, Триест – Италия, Бирмингам - Великобритания, и на много места в България. Реализирал е аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия” от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори. Носител на Кристална лира в две категории - „Изпълнителство“ и „Музикална критика“, за 2011 г. 

От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. – професор, в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където от 2008 до 2020 г. е завеждащ катедра “Пиано” към Теоретичния факултет.

* * *

Билети за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg или преди началото на концерта – пред входа на залата.

 

 

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
12.01.2021 г. 15:43
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32204-kontsert-spektakal-na-rostislav-yovchev