Музика

Честит Рожден ден, Моцарт! От Кварто

На 27 януари в концертната Зала "България"

Честит Рожден ден, Моцарт! От Кварто

 

◊ ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МОЦАРТ!

“Едва ли има друг композитор, който така добре използва тишината в музиката. Усмивка, която увисва в очакване. Болка, която след кратка пауза се превръща в надежда.”

С тези думи цигуларят Иван Пенчев представя идеята си за поредния музикален спектакъл, който подготвят Кварто Квартет и пианистът проф. Димо Димов на 27 януари – Рождената дата на великия композитор. 

В програмата са включени:

Соната за пиано и цигулка в ми-минор, написана "на един дъх" в Париж, когато Моцарт научава за смъртта на майка си. Ще слушате тази творба от дуото Иван Пенчев, цигулка - Димо Димов, пиано

Фантазия в ре-минор – една от най-любимите творби за соло пиано в забележителната трактовка на Димо Димов.

Триото в си-бемол мажор е един своеобразен танц на надеждата, в който всеки инструмент "танцува", подавайки ръка на другия. На сцената ще видите и великолепния виолончелист Димитър Тенчев.

Клавирен квартет в сол-минор се счита за първата голяма творба за клавирен квартет и е едно изключително трудно, но красиво произведение, даващо началото на възхода на камерната музика в големи концертни зали.

Иван Пенчев, цигулка
Татяна Тодорова, виола
Димитър Тенчев, виолончело
Димо Димов, пиано

 

На 27 януари (сряда) в Концертната Зала "България" от 19.00 ч.

Честит Рожден ден, Моцарт! От Кварто Квартет

* * *

Билети - на касата на Софийска филхармония и в Ивентим тук: https://www.eventim.bg/bg/bileti/mozart-quarto-quartet-sofia-bulgaria-hall-558910/event.html

Автор:
Кварто и Софийска филхармония
Публикация:
11.01.2021 г. 22:48
Посетено:
751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32200-chestit-rozhden-den-motsart-ot-kvarto