Музика

Музиката лекува!

Поредица от концерти на Нов симфоничен оркестър в Александровска болница

Музиката лекува!

 

◊ МУЗИКАТА ЛЕКУВА!

Нов симфоничен оркестър представя поредица от концерти за пациентите от Психиатричната клиника на УМБАЛ „Александровска" и всички медици на болницата, като концертите ще се стриймват в някой от отделенията с ограничен достъп.

Инициативата е подкрепена от Национален фонд "Култура" по програмата Социално ангажирани изкуства. Пет камерни матинета с различни ансамбли от Нов симфоничен оркестър ще представят шедьоври от световната музикална класика.

Първото матине е на 24 ноември от 11.00 часа. Ще звучи музика от Менделсон и Астор Пиацола в изпълнение на Нона Кринчева - пиано, Ивайло Данаилов - цигулка и Виктор Трайков - виолончело.

* * *

Нов симфоничен оркестър откри 30-ия си юбилеен сезон на 6 октомври с концерт в Католическия храм и творби от ренесанса и романтизма. Инициативата бе подкрепена от "Солидарност в културата" на Столична община.

Малко по-късно (1-6 ноември), Нов симфоничен оркестър реализира Фестивал "Царско село" с предизвикателна програма, представяща в отделните концерти различните групи и музиканти в състава. Музика за струнни инструменти и творби от Григ и Брамс под диригентството на Петко Димитров, перкусионна вечер с модерна музика, два концерта, посветени на 250-годишнината от рождението на Бетовен под музикалното ръководство на артистичния директор на оркестър Борислав Йоцов в Септет, оп. 20 и Струнен квартет №6, изпълнен от квартет "Credo".

Кулминация на фестивала бе прожекцията на легендарния документален запис (1984 г.) от концерт на Пловдивска филхармония под диригентството на Добрин Петков - Оратория "Жана д'Арк на кладата" от Артур Онегер.

Проектът "Фестивал Царско село" бе подкрепен от Министерство на културата.

 

Автор: НСО
21.11.2020 г. 13:26
Посетено: 595
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/32013-muzikata-lekuva