Музика

"Вива Италия" от Кварто Квартет

Струнните квартети на великите оперни композитори в Зала "България"

"Вива Италия" от Кварто Квартет

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Вива Италия" от Кварто Квартет

Музиката на Росини, Пучини и Верди

Концерт на 25 ноември (сряда) в Зала "България"

 

„Quatuor Brilliant“ на Джоакино Росини в си-бемол мажор е написан когато композиторът е бил 12-годишен.  Дълги години това произведение се е смятало за загубено, но след Втората световна война ръкописите се откриват и произведението бързо добива популярност в двете си версии – за струнен квартет или флейта и струнни.

Ако сте се събуждали нощем тревожни, от  болка и тъга, точно това е чувството, което предавата прочутите „Хризантеми“ за струнен квартет на Джакомо Пучини. Тази великолепна елегия е написана от композитора за една нощ, след като е разбрал за смъртта на Херцога на Савоя.

Цялата мощ на „Кварто“-музикантите след 15 години заедно и стотици концерти опит, ще се разгърне в изпълнението на легендарно трудния и невероятно красив Струнен квартет в ми минор на Джузепе Верди, написан по време на очакване на премиерата на неговата „Аида“. Този квартет е сред най-ценните съкровища в камерната музика , но се свири изключително рядко, поради екстремната си трудност. 

Това е концертната програма за вечерта на 25 ноември в голямата Зала "България" от музикантите на Кварто Квартет: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Билети: на касата на Софийска филхармония и в Ивентим тук: https://www.eventim.bg/bg/bileti

 

Автор:
Кварто Квартет
Публикация:
16.11.2020 г. 18:06
Посетено:
834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31992-viva-italiya-ot-kvarto-kvartet