Музика

110 години от рождението на Петко Стайнов

Празник на Плевенска филхармония и НУИ "Панайот Пипков"

110 години от рождението на  Петко Стайнов


◊ СЪБИТИЕТО

С концерт на 23 ноември 2006 г. от 19 часа, в зала "Емил Димитров" (читалище "Съгласие") в Плевен Плевенската филхармония и Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” отбелязаха 110-та годишнина от рождението на големия български композитор Петко Стайнов.


◊ В ПРОГРАМАТА

Под диригентството на Славей Тинчев прозвучаха:

. „Легенда”, „Фантазия” оп. 3 и „Ръченица” из симфоничната сюита „Тракийски танци” от Петко Стайнов,
със солисти: Надя Нешовска, Елена Кокорска, Мишел Тауфик, Владислав Генчев и Виолета Николчева от НУИ;
 
. клавирен концерт № 13 от Моцарт – солист Адорея Божинова.

Нетрадиционното за програмата съчетаване на произведения от толкова различни композитори като Стайнов и Моцарт не бе случайно, а продиктувано от годишнините на двамата композитори.

(Адорея Божинова посвети своето изпълнение на патронния празник на музикалното училище „П. Пипков”, което е завършила.)


◊ И ОЩЕ

Благодарение на видеофилма „Дом „Петко Стайнов”, предоставен от фондация „Петко Груев Стайнов”, присъстващите си припомниха факти и събития от живота и творчеството на композитора, a така също и активната му обществена дейност, потопиха се в атмосферата на неговия дом в Казанлък.

Финалът на концерта – знаменитата „Ръченица” из „Тракийски танци”, предизвика възторга на публиката и възхищението на сина на композитора арх. Стефан Стайнов, който присъства в залата.

„Възхитително! Много съм щастлив от инициативата на Плевенската филхармония и Националното училище и съм във възторг от спектакъла, тъй като всички свириха не просто хубаво и майсторски, а свириха от сърце и душа. Радвам се, че нещо, което бях чувал отдавна, се потвърди, а именно, че Плевен продължава да бъде един от водещите музикални центрове на България. Не бях слушал „Ръченицата” в такъв аранжимент за симфоничен оркестър и солисти – ударни инструменти, но съм много впечатлен! Никога няма да забравя младите солисти от перкусионен анасамъл „Акцент” и техния ръководител Симеон Серафимов.”

(Аранжиментът е направен специално за ансамбъл „Акцент” от Славил Димитров за участието им в Музикални дни „Мадарски конник 2000”.)
Автор:
Августина Серафимова, Ценка Пенева
Публикация:
10.12.2006 г. 20:20
Етикети:
Посетено:
889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3188-110-godini-ot-rozhdenieto-na-petko-staynov