Музика

Музиката на Испания от Кварто Квартет

13 октомври 2020, Концертна Зала "България"

Музиката на Испания от Кварто Квартет

 

◊ ПОКАНА

„Испания” от Кварто Квартет и Софийските филхармоници

Концерт, посветен на Националния празник на Кралство Испания

В програмата:

. Хуан Крисостомо де Ариага – Струнен квартет №3 (премиера)
. Исак Албенис – „Астурия“ и „Севиля“
. Хоакин Турина – „Музите на Андалусия“ (премиера)
. Мануел Де Фая – „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“

Кварто квартет и приятели:

Иван Пенчев - цигулка
Светлана Станчева - цигулка
Татяна Тодорова - виола
Димитър Тенчев - виолончело
Лена Карни - контрабас
Надежда Цанова - пиано

Билети: на касите на Зала "България" и в Ивентим тук: https://www.eventim.bg/

 

Хуан Крисостомо де Ариага (1806-1826) е една от най-ярките музикални звезди на Испания, често наричан „испанския Моцарт“. Той умира едва двадесетгодишен, но оставя съвсем зрели композиции, сред които трите му струнни квартета – неизменна част от репертоара на най-прочутите музиканти в света. На негово име е кръстен великолепният оперен театър на Билбао (Teatro Arriaga). Ще слушате за първи път в България неговият Трети струнен квартет – една композиция, която е сред най-добрите струнни квартети писани някога, сравнима с късните опуси на Моцарт и Бетовен.

Исак Мануел Франсиско Албенис (1860-1909) още на четири години изнася клавирен концерт и изпитва страстно желание да учи музика Става един от най-известните пианисти, наричат го „испанския Лист”. Изключително виртуозно свири произведения на Лист, Шуман, Шопен, Скарлати. Изпълнението му се отличава с голям размах и декоративност. Пианистичната дейност на Албенис има голямо значение за музикалния живот в Испания — популяризира сред испанската публика много класически произведения, неизвестни за нея дотогава. Една среща с Лист в 1880 г. се оказва решителна за неговата кариера. Почувствал у Албенис изключителна сила, Лист му разкрива голямото значение на националния фолклор за композиторското творчество и го насочва към композиторска дейност. Албенис пресъздава националния характер на испанската народна музика. Ще чуете емблематичните му композиции „Астурия“ и „Севиля“.

Хоакин Турина (1882-1949) е важна фигура за испанската култура – пианист, диригент, композитор и музикален критик. Мечтата на семейството му е той да стане лекар, но страстта му към музиката надделяла и започнал да учи хармония и пиано. Докато изучавал композиция при Венсан д‘Енди в Париж, се запознал и с Исак Албенис, който го посъветвал да обърне внимание най-напред на испанския фолклор. Турина е сред най-забележителните композитори на Испания, наравно със своя приятел Мануел Де Фая. Ще слушате неговия цикъл „Музите на Андалусия“ посветен на различните музи на изкуствата оп.93.

Мануел Де Фая (1876-1946) През 1907 г. заминава за Париж. Там изучава новите музикални течения, вълнува се от импресионизма, негови приятели са композиторите Албенис, Дебюси, Равел, Пол Дюка. За няколко години става известен в цяла Западна Европа, но през 1914-а решава да се върне в родината. През 20-те години на миналия век се установява в Гранада, където се раждат и най-прекрасните му произведения – балетите „Любовна магия” и „Тривърхата шапка” и популярните „Седем испански песни” за глас и пиано. Музиката му изобилства с народни мелодии и ритми най-вече от Андалусия и Кастилия, но претворени чрез модерните средства на импресионизма и неокласицизма. „Аз се стремя към силното изкуство – толкова силно, колкото и просто, и чуждо на тщеславие и егоизъм. Целта на изкуството е да поражда чувства във всички аспекти. Друга цел то не може и не бива да има.” Думите са на композитора Мануел де Фая, от който ще чуете оригиналната му версия за струнен квинтет и пиано „Пантомима“ и „Ритуален танц на огъня“ от балета „Любовна магия“

Кварто Квартет с пианистката Надежда Цанова и контрабасистката Лена Карни са, несъмнено, едни от водещите музиканти, които често слушате на българските сцени. Те са в основата на десетки музикални проекти всяка година, с множество награди, като „Музикант на годината“, „Златното перо“, „Златен квартет“, „Кристална лира“ и други. Любовта им към музиката им дава сили за все по-смели проекти и предизвикателства, повечето от които може да слушате на живо в прекрасната концертна Зала "България" и са в програмата на Софийска филхармония.

 

Автор:
Quarto
Публикация:
02.10.2020 г. 10:48
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31753-muzikata-na-ispaniya-ot-kvarto-kvartet