Музика

Столична библиотека представя с концерт албум на етно-рок групата „Гологан“

Концерт на 2 октомври от 18 ч. пред Столична библиотека

Столична библиотека представя с концерт албум на етно-рок групата „Гологан“

 

◊ ПОКАНА

На 2 октомври (петък) от 18 ч. пред Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) групата за етно-рок поезия „Гологан“ ще направи официална премиера на единствения си албум, записан през 2007 г. в студио M&D и издаден на компактдиск през 2019 г. с оформление на Иво Рафаилов.

В концерта ще участват както основните членове на групата Анджела Родел, Иван Христов и Петър Чухов, така и някои от свирилите с тях в различни периоди музиканти. Очаква се на сцената да излязат Емил Ангелов, Иван С. Вълев, Гриша Маникатов и/или Владимир Бочев. В записите на албума участва също и Емануил А. Видински, но неговото присъствие вероятно ще бъде сред публиката. Групата ще бъде представена от директора на програма "Христо Ботев" на БНР, литературния критик и журналист Митко Новков.

Формацията е основана през 2004 г., когато поетите Петър Чухов  (електрическа китара) и Иван Христов (кавал, вокали) се събират като решават да експериментират в стила артрок. Идеята им е той да бъде смесен с етно елементи. По-късно към тях се присъединяват Анджела Родел (вокали, тамбура) и Емануил А. Видински (перкусии). През 2006 г. в групата се включват Иван С. Вълев (бас китара) и Гриша Маникатов (барабани). Музикантите използват както съвременни инструменти – електрическа китара, бас китара, барабани, така и традиционни инструменти като кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и др. Целта на това смесване на древно и съвременно звучене не е просто да се провокират слушателите като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи един истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. Музикантите се опитват да придадат на космополитната рок култура едно специфично локално звучене като по този начин се стремят да обновят музикалната традиция.

„Гологан“ са свирили на много места в България, както и в Унгария, Словакия, Австрия, Германия и Македония. През последните години Иван Христов и Петър Чухов изпълняват сами в свой литературно-музикален пърформанс част от репертоара на групата, към който прибавят и нови композиции, някои от които ще прозвучат по време на концерта пред Столична библиотека.

*

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки, а при неблагоприятни метеорологични условия ще се премести в сградата на Библиотеката.

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
30.09.2020 г. 17:14
Етикети:
Петър ЧуховмузикаконцертСтолична библиотека
група „Гологан“
етно-рок поезия
Посетено:
796
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31748-stolichna-biblioteka-predstavya-s-kontsert-album-na-etno-rok-grupata-gologan