Музика

Жени Захариева и Ангел Станков – 50 години заедно на музикалната сцена

Концерт от цикъла "Музикални вторници 2020"

Жени Захариева и Ангел Станков – 50 години заедно на музикалната сцена

 

◊ СЪБИТИЕТО

С концерт в столичната зала БИАД – ул. „Раковски“ 108, ет. 2, на 1 септември от 19.00 часа двама от най-именитите изпълнители в съвременната ни камерна музика – Жени Захариева (пиано) и Ангел Станков (цигулка) ще отбележат 50-годишнина на съвместната си творческа дейност.

Срещата им на живо с публиката е част от цикъла „Музикални вторници 2020“, организиран от списание „Арт панорама“ с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Концертът е посветен също и на 100-годишнитата от установяването на дипломатически отношения между България и Унгария и се реализира със съдействието на Българския културен институт в Будапеща, където двамата музиканти бяха поканени да гостуват през месец май т.г., но световната пандемия попречи на тези планове.

Програмата на концерта включва:

. Антонин Дворжак - Сонатина  op.100

. Парашкев Хаджиев - Песен и хоро из Соната №1 

. Бела Барток - Пет унгарски танца

. Фредерик Шопен - Валсове № 8, 6, 7 и 2

. Хенрик Виенявски - Брилянтна полонеза в ла мажор

*

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.bg и преди началото на концерта – пред входа на залата.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Жени Захариева е родена в София. Завършила е Московската консерватория „Чайковски“. Специализирала е в Париж при проф. Пиер Санкан. Лауреат е на три международни конкурса: „Роберт Шуман“ - Германия, 1966 г., „IX световен младежки фестивал“ - София, 1968 г., и „М. Лонг“ - Париж, 1969 г. Преподавател е по камерна музика и пиано в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Богата и внушителна е концертната дейност на Жени Захариева в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка, с рецитали в прочути концертни зали като „Гаво“, „Корто“, „Равел“, „Форе“ (Париж), „Рахманинов“ (Москва), „Стейнуей“ (Ню Йорк), „Конгресгебау“, „Делидженция“ (Хага), "Бьозендорфер“ (Виена), и като солист на симфонични оркестри, между които Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Руски симфоничен оркестър - Москва, Ню Симфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Софийска филхармония и много др.

Осъществила е европейската премиера на концерта „Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация „Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Изнася в Ню Йорк първия рецитал на специалния син концертен роял „Стейнуей” - модел „Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението Джордж Гершуин.

Жени Захариева е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива тя е наградена с орден от германското правителство. Германският запис беше откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт-дисковете. Записът се разпространява в САЩ и Канада от 2000 до 2003 година.

Жени Захариева е и активен камерен изпълнител. В състав на трио „Димитър Ненов“ с Ангел Станков и Н. Безпалов, както и в дуо с Ангел Станков са изсвирени интеграли на камерни опуси от Шуберт, Бетовен, Моцарт, Шостакович и др., както и на сонатите на П. Хаджиев. В трио „Интеграл" с партньори Райнер Веле - кларинет, и Димитър Пенков - виола, правят турне в Германия и Люксембург.

Артистичен директор е на международните конкурси в София - „Музиката и Земята“ и „Албер Русел“, както и на международния конкурс „Й. С. Бах“ в Япония.

Професор Жени Захариева е удостоена със следните звания и награди: Officier des Arts et des Lettres - 2007 г. на френското правителство, „Посланик на българската култура във Франция“, Почетна диплома от Японското правителство, „Златно перо“ – 2004 г., на Радио „ФМ Класик“, „Кристална лира” - 2003 г., за върхови изпълнителски постижения, „Златен век“ – 2012 г., на Министерство на културата, за принос към българската музикална култура и др. През м. януари 2019 г. в резиденцията на японския посланик в София се състоя церемония по награждаването ú с японски държавен Орден на Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента, за нейния съществен принос за задълбочаване на взаимното разбирателство и приятелство между Япония и България, както и за разширяване на двустранните българо-японски връзки в сферата на музиката.

 

Ангел Станков завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот в страната и представя българската музикална култура по света.

Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996 г. и заместник-ректор на Академията през 1999-2008 г.

Гостувал в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака ’93.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.

Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг - Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор - Турция, Одрин - Турция.

Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижира първоначално камерни оркестри, между които оркестъра на НМУ “Любомир Пипков”, а в последните години се изявява и като симфоничен диригент. Правят впечатление концертите “Британска музика” – със съдействието на Британския съвет, представящ премиери на редица непознати у нас английски произведения, а така също крупният цикъл “Симфониите на Бетовен” (1999-2000) със съдействието на Европейската комисия, посветен на 230 години от рождението на Бетовен и 50 години от основаването на Европейския съюз, като ІХ симфония от Бетовен е излъчена по националната телевизия на 9 май 2000 – деня на Европа. Симфониите са записани директно и някои от тях са излъчени и по националното радио. Голям интерес буди дирижираният от Станков цикъл “Носители на І награди на международни конкурси от Балканските страни”, в който той помага на редица млади хора от Балканския регион в първите им крачки на големия концертен подиум.

Като диригент Ангел Станков гостува на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков.

Член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина” - Санкт Петербург, “Клостер Шонтал” - Германия, “Родолфо Липидер” - Гориция (Италия), “Карл Флеш” - Унгария, “П. Владигеров”, “Недялка Симеонова”.

Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.

През 2009 г. Ангел Станков става първият български музикант, награден с орден на Елизабет Втора. Кралицата обяви виртуоза за почетен член на Британската империя.

 

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
25.08.2020 г. 13:58
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31578-zheni-zaharieva-i-angel-stankov-50-godini-zaedno-na-muzikalnata-stsena