Музика

Старозагорски Митрополит Киприан дирижира ораторията "Страсти по Матея" от Митрополит Иларион

Премиера на 28 август 2020 от 21:00 часа на Античен форум "Августа Траяна"

Старозагорски Митрополит Киприан дирижира ораторията "Страсти по Матея" от Митрополит Иларион

 

◊ СЪБИТИЕТО

На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по стар стил, в 21,00 часа на Античния форум „Августа Траяна“ Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион.

Солисти на премиерното изпълнение на произведението са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

„В творбата се съдържат текстове от живота на Иисус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово. Първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ – тогава, когато Евангелието разказва как Иисус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него вече е съда до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделява над Смъртта. Творбата е голяма, в 44 части, които описват страданията на Господ Иисус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музиката на Бах.“ – разказва Старозагорски Митрополит Киприан.

Композиторът на творбата - Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски институт в Париж.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище - Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но по собствено желание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир. Впоследствие завършва московската Духовна академия. Ръкоположен за епископ през 2002 г., е определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник е в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които "Страсти по Матея", "Рождественска оратория", "Божествена литургия", "Всенощно бдение", "Кончерто гроссо". За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

Своеобразното му музикално творчество е дълбоко свързано с богатата руска интонационна песенност, често се базира на древните църковни разпеви – знаменен, киевски.

Ораторията „Страсти по Матея” (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея” представлява величествено духовно откровение.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.08.2020 г. 15:48
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31574-starozagorski-mitropolit-kiprian-dirizhira-oratoriyata-strasti-po-mateya-ot-mitropolit-ilarion