Музика

Коледно настроение с кантатите на Бах и Пърсел

Маестро Андреас Херман и четирима блестящи млади солисти от Германия

◊ СЪБИТИЕТО

Маестро Андреас Херман и четирима блестящи млади солисти от Германия ни изкушават да се потопим в духа на наближаващите празници с кантатите на Бах и Пърсел. Става дума за предколедния концерт на Радиооркестъра на 08 декемви, петък, от 19.30 ч. Мястото е зала „България”, а в този концерт публиката ще има удоволствието да чуе и Смесения хор на БНР.


◊ МАЕСТРО ХЕРМАН В БЪЛГАРИЯ

Заслужава да се отбележи, че прочутият немски диригент гостува за трети път в България. През 2003 г., в рамките на Европейския музикален фестивал, проф. Херман дирижира ораторията "Сътворението" от Хайдн с участието на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР. На Радиооркестъра и главния му диригент Росен Миланов, дължим и второто посещение на маестро Херман, през януари 2005 г., в забележителното изпълнение на „Реквием” от Моцарт, с участието на оперната прима Александрина Милчева и смесения хор на БНР.


◊ МУЗИКАНТИТЕ

Андреас Херман е роден в Мюнхен през 1963 г. Сред важните постижения в кариерата му са позицията на хоров диригент на Мюнхенската филхармония, а по-късно и на Главен художествен ръководител на Филхармоничния хор. Заслужава да споменем и  преподавателската му дейност във Висшето училище за театър и музика в Мюнхен, където има часове по хорово дирижиране, композиция и църковна музика. През 2003 проф. Херман създава дамската вокална джаз формация "Eve Voices".

Сузане Винтер (сопран)
През 1993 г. печели първа награда в конкурса за млади певци “Jugend musiziert” (Германия) в категорията за солови изпълнители. Специализира в Консерваторията “Рихард Щраус” в Мюнхен. През 1999 г. Сузане Винтер е ангажирана от Бригите Фасбендер в тиролския Държавен театър в Инсбрук. В годината на Бах - 2000, участва в Баховия фестивал в Лайпциг и седмицата на Бах в Ансбах. Като изпълнител на оратории Сузане е участвала в концертни турнета из цяла Европа и Южна Америка. Концертирала е на различни фестивали като Моцартовия фестивал във Вюрцбург и Виенските музикални седмици.
 
Стефани Ирани
(мецосопран)
Лауреат е на множество престижни международни награди. Пяла е под диригентството на Петер Шрайер и Хелмут Рилинг, а през април ще концертира под диригентството на Рафаел Фрюбек де Бургос. През април 2006 г. Стефани Ирани дебютира с голям успех в Tеатро Реджо - Торино в нова постановка на операта „Консулът” на Джан Карло Меноти.

Хериберт Хайдер
(тенор)
Хериберт Хайдер учи в школата на Регенсбургската катедрала при Георг Ратцингер. Продължава образованието си във Висшето училище в Хамбург при проф. Уилфрид Йохенс и в Мюнхен при проф. Раймунд Грумбах. След края на следването си той концертира в Германия и по света. Имал е концерти в Япония и Китай. Участва в редица оперни и оперетни продукции, между които “Вълшебната флейта” (Моцарт), “Веселата вдовица” (Лехар), “Летящият холандец” (Вагнер). Голямата си популярност дължи преди всичко на ролята на Иисус в “Иисус Христос суперзвезда” (Уебър).

Мартин Данес (бас)
Мартин Данес още като дете пее в световно известния Момчешки хор Tölzer. По-късно учи в Мюнхенското висше музикално училище за певец и музикален педагог. Като търсен солист участва в различни международни проекти. Изпълнявал е “Библейски песни” от Дворжак в Прага, а във Франция гастролира като солист на “Стабат Матер” от Росини и като Антонио в “Сватбата на Фигаро” (Моцарт) в Палма де Майорка. В Мюнхен пее под диригентството на Хелмут Рилинг, кантата на Бах “Душата ми величае Господа”. При посещението на Светия отец Папа Бенедикт ХVІ в родината му, като асистент на Катедралния капелмайстор на Мюнхенската Катедрала, Мартин Данес отговаря за музикалната страна на богослужението в Мюнхен.
Автор:
Публикация:
05.12.2006 г. 18:28
Посетено:
508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3157-koledno-nastroenie-s-kantatite-na-bah-i-parsel