Музика

Цикъл „Концерти за малчугани и великани” 2020

1, 2, 15 и 16 август, 11 часа, Лятна сцена Кино Кабана - НДК, вход свободен

Цикъл „Концерти за малчугани и великани” 2020

 

◊ КОНЦЕРТИ ЗА МАЛЧУГАНИ И ВЕЛИКАНИ

Цикълът „Концерти за малчугани и великани” - 4 артистични събития, има за цел да приобщи децата към музикалното изкуство и да ги вдъхнови да изучават музикален инструмент.

Проектът включва музикална демонстрация под формата на концерт от професионален музикант или състав и беседа с викторина за децата за музикалните инструменти. Детските концерти насърчават още от ранна възраст бъдещото творческо развитие на децата, развиват общата им култура и усет към изкуството.

Четирите концертни събития ще се проведат на открито в Лятна сцена Кино Кабана, НДК, от 11 часа, с вход свободен, сред пъстър артистичен декор.

 

◊ ПРОГРАМА

• Първи концерт:

01.08.2020 г. (събота)

Летният танц на „Пилекадоне”

Музикална програма "Танцът": танците в инструменталната музика от Шекспир до наши дни
Представяне на цялата група дървени духови инструменти (флейта, обой, кларинет, фагот) и част от медните духови (валдхорна).

Линк към онлайн поканата в събитието:
https://www.facebook.com/events/278000409956062/

 

• Втори концерт:

02.08.2020 г. (неделя)

Вълшебната арфа на Яна Дойнова

Гост-музикант Давид Дечев – цигулка
Представяне на различни видове арфи

Линк към онлайн поканата в събитието:
https://www.facebook.com/events/653830758811490/

 

• Трети концерт:

15.08.2020 г. (събота)

Иоан Латровалиев & Борис Косовски цигулков проект

С участието на:
Тина Коилова – виолончело и Влади Михайлов - виола, контрабас

Представяне на цялата група музикални инструменти от "семейството на цигулката" – щрайховите музикални инструменти: цигулка, виола, виолончело, контрабас

Линк към онлайн поканата в събитието:
https://www.facebook.com/events/3196589630461711/

 

• Четвърти концерт:

16.08.2020 г. (неделя)

Тодор Бозаков & Георги Пармаков китарен проект

Представяне на всички видове китари: класическа, уестърн, електрическа, бас китара и стиловете музика, които се свирят на китара

Линк към онлайн поканата в събитието:
https://www.facebook.com/events/3083507285305155/

Проектът е част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

 

◊ ЗА ПРОЕКТА

Цикълът „Концерти за малчугани и великани” е насочен към децата от всички възрасти и техните родители. В идеята му е заложено да отговори на потребността на децата да комуникират с изкуствата по достъпен начин чрез свободен достъп на участие в музикалните концерти – като слушатели и неформални участници. Концертите се ръководят от водещ – професионален музикант и арт аниматор под формата на интерактивна беседа. Проектът цели обогатяване културата на децата и засилване на интереса им към изкуството и културните събития.

Събитията са образователни, игрови, демонстрационни и като музикална програма и изпълнители съдържат висока художествена  стойност. Основната им цел е да се повишат културните компетенции на децата в областта на класическото музикално изкуство и популярните жанрове. Музикалното изкуство да бъде представено по нов, иновативен начин и така да достигне по-лесно до малчуганите и техните родители – великаните. Децата ще са „в центъра на сценария” на проекта и музиката ще бъде подбрана и изпълнена специално за тях.

За подсилване на артистичната обстановка, децата са заобиколени от различни музикални инструменти и сценичен тематичен декор. Музикалната демонстрация включва концерт за децата с познати класически и популярни теми. Във всички събития в настоящия проект ще се представят и части от произведения на Лудвиг ван Бетовен във връзка с 250 годишнината от рождението му, както и произведения от други композитори, чиито годишнини се честват през 2020 г.

Цикълът „Концерти за малчугани и великани” - 4 артистични събития е създаден, за да се засили интересът на децата към класическото музикално изкуство, виртуозните изпълнения, импровизацията, „играта” с музикалните инструменти, всички те да станат харесвани и познаваеми. Децата да се мотивират да се занимават с изпълнителско изкуство в областта на класическата и популярната музика.

Зараждане на идеята:

Концертите за малчугани и великани възникват от необходимостта в детските игрови центрове освен с игри, децата да се запознаят и да се занимават и с изкуства и така започва провеждането на тази арт инициатива. Постепенно концертите прерастват в събития за демонстрация на музикални инструменти и възможност децата да се опитат да свирят на тях. От образователна гледна точка, проектът цели децата да познават основните музикални групи инструменти. Проектът се провежда с професионални лектори – активни педагози по музикални инструменти.

До момента проектът се е провеждал в няколко издания:

. „Концерти за малчугани и великани” в ДЦ „Приказен свят”, София;
. "Концерти за малчугани и великани” като част от „Фамилатлон”, Южен парк, София;
. „Концерти за малчугани и великани” в рамките на IX Еко фестивал, Казанлък;
. „Концерти за малчугани и великани” в рамките на Х Еко фестивал, Казанлък;

Предстоящите четири концерта в Цикъл „Концерти за малчугани и великани” 2020 са част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община.

Официална страница на проекта:
https://www.facebook.com/Musicforkids.bg/

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
31.07.2020 г. 13:43
Етикети:
култураобществообразованиемузикаконцертипроект
Цикъл „Концерти за малчугани и великани
Детски концерти
Посетено:
1182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31516-tsikal-kontserti-za-malchugani-i-velikani-2020