Музика

"Кармен" във фламенко версия на 16 юли в Летния театър във Варна

Младата румънска оперна звезда Флорентина Соаре в ролята на Кармен с дебют за България

"Кармен" във фламенко версия на 16 юли в Летния театър във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

„Фламенко Кармен“
Концерт-спектакъл по музика на Жорж Бизе

16 юли 2020, 21 часа, Летен театър - Варна

Диригент: Страцимир Павлов
Режисьор: Сребрина Соколова

Със специалното участие на:
Флорентина Соаре (Кармен), Даниел Магдал (Дон Хозе) - солисти на Национална опера - Букурещ, Илина Михайлова (Микаела) , Деян Вачков (Ескамилио) - солисти на Държавна опера Варна и др.
Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Една от най-очакваните премиери на фестивала „Опера в Летния театър“, съвместен проект на ТМПЦ – Варна и ММФ „Варненско лято“ - „Фламенко Кармен“ се готви да излезе на сцената на 16 юли. Огнената опера на Жорж Бизе е претворена във фламенко формат от режисьора Сребрина Соколова и диригента Страцимир Павлов. Иновативната фламенко версия стъпва върху новелата на Проспер Мериме, а разказът за любовта на знойната циганка Кармен и Дон Хозе се води от името на самия дон Хозе. Диригентът Страцимир Павлов прави впечатляващ съвременен фламенко аранжимент на музиката на Бизе. 

Звезден солистичен състав ще поднесе на публиката една гореща смес от фламенко стил и оперно пеене. За пръв път на варненска сцена ще гостуват премиер солистите на Националната опера в Букурещ Флорентина Соаре, която ще бъде Кармен, и Даниел Магдал, когото ще видим като Дон Хозе. Илина Михайлова e Микаела, а в ролята на Ескамилио ще влезе Деян Вачков – и дамата - солисти на Варненската опера. 

Румънските гости споделиха първите си впечатления от града и съвместната работа с Държавна опера - Варна. Мецосопраното Флорентина Соаре, която има летяща кариера и е една от най-големите надежди на румънската сцена, призна: „Аз съм за пръв път в България и съм щастлива, защото тук срещам много добри хора, много мили и топли. Всичко е красиво, харесва ми. Чувала бях много истории за вашата прелестна морска градина и морското ви крайбрежие и се оказа, че всички те са истина!“ 

Флорентина има завидна колекция от европейски конкурсни награди. Казва, че с тях трупа опит: „Обичала съм конкурсите през целия си живот. Започнах да се занимавам с музика на 15 години и още тогава моят учител ми даде тласък да се впусна в конкурсите. От тях научаваш много неща, можеш да овладяваш емоциите си и да ги изразяваш, така че хората да ги усещат и разбират.“ Участието на Флорентина Соаре сега във „Фламенко Кармен“ също идва след конкурс – миналата година тя печели три награди в Пиаченца, Италия, на конкурса „Флавиано Лаво“, едната от тях е участие в спектакъл на Държавна опера – Варна. „Тогава имах честта да се срещна с директорката на Варненската опера г-жа Даниела Димова и всъщност искам да изкажа големи благодарности за тази възможност и тази награда.“ За репетиционния процес Флорентина споделя: „Атмосферата в операта е невероятна, работи се изключително професионално, на много високо ниво. Предизвикателство е наистина. Но ще бъде страхотно“. 

За Даниел Магдал най-голямото предизвикателство е стилът: „Много е различен от всичко останало, тази фламенко идея е фантастична!“. Тенорът има вече опит с българските оперни театри в София и Стара Загора, сега за пръв път ще се включи и в постановка на Варненската опера. Цени срещата си миналата година с изключителната Вера Немирова – един от най-изявените оперни режисьори днес. „Удоволствие е да работя с варненската трупа и с Флорентина – ролите са толкова хубави, получава се прекрасно. А и Флорентина е страхотна, много талантлива и много красива.“

И двамата румънски изпълнители са вдъхновени от иновативния подход на маестро Страцимир Павлов, който се отнася с уважение към традицията, но й вдъхва нов живот, докоснат от фламенкото с щипка джаз за изостряне на усещанията. Флорентина е категорична: „Хармонията е уникална, с оркестъра леко стъпваме в зоната на джаза, а маестро Страцимир Павлов... - той е страхотен, когато той свири на пианото, можеш да видиш как мелодията излиза от ръцете му.“

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Сребрина Соколова: „Фламенко Кармен“ - поглеждайки към името на нашия спектакъл, виждаме две думи, които, както сами по себе си означават едно и също, така и се допълват и синтезират в едно цяло. „Фламенко“ – в превод означава „подобен на огън“, а самата Кармен е символ на страстна огнена жена, която ако имаш смелостта да доближиш, ще се „опариш“ или още по-лошо - ще „изгориш“. Няма по-логична комбинация, за име на това музикално, танцово и емоционално пиршество, което подготвяме за нашата публика.

Този експериментален фламенко оперен спектакъл е с продължителност 1 час и 45 минути, и следва музикално и драматургично операта на Бизе, във фламенко аранжимент, на диригента на проекта Страцимир Павлов. Въпреки големите съкращения, в спектакъла има място за всички популярни, обичани арии, дуети и ансамбли, които публиката с интерес и любопитство ще очаква да чуе в стил фламенко. Свързващите текстове, които ще осигурят цялостност и непрекъснатост на историята, са цитати от новелата на Мериме, в оригинал на френски и в превод на български език. Фламенко танцьорите са задължителен елемент и основна „подправка“, за да сме стилово верни и въздействащи. Хореографията продължава линията на абстрактност и минимализъм, която се подсилва от изключително точните, синтезирали максимум енергия и страст, движения на фламенкото. Да не забравяме и модерните технологии, които отново имат за цел да подсилят въздействието на певческата и актьорска интерпретация на артистите на сцената."

 

Автор: Държавна опера Варна
14.07.2020 г. 12:27
Посетено: 766
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31463-karmen-vav-flamenko-versiya-na-16-yuli-v-letniya-teatar-vav-varna