Музика

Концерт на група "Икадем"

Джаз, класическа и българска народна музика...

Концерт на група "Икадем"


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на група "ИКАДЕМ"

. Минко Ламбов - пиано
. Недялко Недялков – кавал и вокал
. Ради Данков - бас
. Венцислав Василев - барабани
. Венелина Хаджиева – вокал


◊ КОГА И КЪДЕ

На 03.12.2006 от 22 часа в Swingin’ Hall, София.


◊ ЗА ГРУПА "ИКАДЕМ"

България в днешни дни е място, заредено с музикални идеи, родени от срещата на култури и стилове. Никак не е случайна и една тенденция сред изпълнителите на традиционна музика - да превръщат джаза и джазовата стилистика в естествено продължение на народните традиции. Преди време Теодосий Спасов превърна кавала в един пълноценен джазов инструмент. Днес той има свои достойни последователи, които не само продължиха неговите творчески идеи, но и с работите си полагат основите на една изцяло нова стилистика, носеща белезите на традицията на българския фолклор и на импровизационната свобода на джаза.

Една от най-новите групи, последвали тази тенденция, е основаната през 2005 г. от известния български кавалджия Недялко Недялков и пианиста Минко Ламбов група "ИКАДЕМ".

Заложените стилистични идеи са взаимодействие между джазовата, класическа и българска народна музика, както и музиката на различните етноси, така и различни експерименти от най-новата професионална музика - додекафония, сериална и електронна музика.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Членове на групата са професионални млади музиканти, които вече успяха да натрупат солиден опит на български и световни сцени.

Недялко Недялков участва в групи като Хор Ангелите, Brendon Power, свирил е със Стиан Карстенсен, Милчо Левиев, Иво Папазов и мн. др. Получава ангажимент за концерти на остров Крит по покана на известния ирландец Рос Дейли. С камерната група “Майстори” се представя успешно на продължително турне в САЩ.

Минко Ламбов участва в групи като Brainstorm, Improvision, Avangard, "LP-JAZZ", "Латино-Партизани", и е свирил с музиканти като Иво Папазов и Incognito. Ради Данков има участия в САЩ и Канада с музиканти като Audry Madison, James King, Rick Warrel.

Венцислав Василев участва в проекти и турнета на добре познатите у нас български музиканти  – Владо Карпаров, Михаил Йосифов както и австрийската формация „Джазта Праста” на акордеониста Мартин Любенов.

Венелина Хаджиева заедно със сестра си Лидия Хаджиева имат успешна концертна дейност в САЩ. Била е изпълнител в Мистерията на българските гласове и във формация “Aqua”.

Концертният дебют на формацията е на фестивала Balkan Fever проведен през месец май 2006 година във Виена и последвали участия в Balkan Music Square - Охрид 2006 и Джаз фестивала JAZZ 2006 в Хасково на 25 септември 2006.
Автор:
Виктор Лилов
Публикация:
01.12.2006 г. 16:11
Етикети:
Посетено:
495
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3134-kontsert-na-grupa-ikadem