Музика

Радиооркестърът с онлайн концерти всяка сряда

"Концерт за двама" - 29 април, 19:30 ч.

Радиооркестърът с онлайн концерти всяка сряда

 

◊ СЪБИТИЕТО

Радиооркестърът с онлайн концерти всяка сряда

"Концерт за двама"

Солист Симеон Гошев
Диригент Станислав Ушев

В програмата:
Бетовен - Концерт №4 за пиано и оркестър
Барток - Концерт за оркестър

В необичайното име на концерта на 29 април - "Концерт за двама" - е заложена идеята за двусмислието в различните плоскости и съпоставки. Два века - XIX и XX, двама композитори-реформатори Бетовен и Барток, две новаторски творби и двама герои - прекрасните музиканти пианистът Симеон Гошев и диригентът Станислав Ушев.

В програмата са включени две прочути творби. Новаторският, в много отношения, Концерт №4 за пиано и оркестър от Бетовен – първият в историята инструментален концерт, започващ без оркестрово встъпление. Той ще прозвучи в изпълнение на Симеон Гошев – лауреат на национални и международни конкурси, успешно съчетаващ концертна дейност в България и Европа.

Във втората част на програмата ще чуете Концерт за оркестър на Бела Барток – едно от последните произведения на великия унгарски композитор, с други думи Opus vitae – обобщение и ореол на творчеството му. Зад диригентския пулт ще застане маестро Станислав Ушев, многогодишен ръководител на Шуменската филхармония, лауреат на много национални отличия и постоянен гост-диригент на всички български оркестри.

Онлайн излъчването ще се състои в сряда, 29 април, от 19:30 часа във Фейсбук страницата https://www.facebook.com/SymphonyOchestraBNR


Автор:
БНР
Публикация:
27.04.2020 г. 15:02
Посетено:
920
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31162-radioorkestarat-s-onlayn-kontserti-vsyaka-sryada