Музика

"Музика без граници" - концерт на Росен Идеалов (кларинет) и Надежда Цанова (пиано)

Онлайн излъчване от Национален музей "Земята и хората" на 25 април, 19.00 ч.

"Музика без граници" - концерт на Росен Идеалов (кларинет) и Надежда Цанова (пиано)

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Музика без граници"

Концерт на Росен Идеалов (кларинет) и Надежда Цанова (пиано)

Онлайн излъчване от Национален музей "Земята и хората"
в събота, 25.04.2020 г., 19.00 ч.,
на страницата на Фондация "Да бъде" https://www.facebook.com/dabadefoundation/

В програмата:

К. Глук- Мелодия из операта "Орфей и Евридика
Карл Мария Фон Вебер - Гранд дуо концертанте - II и III част
Й. Брамс - Соната за кларинет и пиано N°1 Оп. 120 
Л. Бърнстейн - Соната за кларинет и пиано - II част
В. А. Моцарт - II част, Адажио от Концерта за кларинет и оркестър A dur, K.V. 622

 

Концертът "Музика без граници" на Надежда Цанова (пиано) и Росен Идеалов (кларинет) е част от инициативата на Фондация "Да бъде" "И ние сме с вас". Тази инициатива е жест на благодарност и морална подкрепа към всички медици в трудния момент във връзка с епидемията от COVID-19. В нея се включват предимно български музиканти със своите прекрасни изпълнения и топли думи на емоционална подкрепа и вяра в по-добри дни занапред. В случая с "Музика без граници", обаче, вдъхновението преля от еднократен поздрав в цял концерт.

Нашият опит показва, че именно медиците са сред най-ревностните почитатели на високото изкуство, както в щастливи, така и в тежки моменти. От своя страна, музикантите, чието обичайно работно място е концертната зала, изобщо не стават по-малко талантливи или по-малко способни по време на пандемия. Напротив - много творци при малка промяна в начина на живот (макар и в случая принудителна) имат нов вид вдъхновение и нови творчески периоди. Не е случайност, че голяма част от хората на изкуството имат творчески ателиета, в които да могат да се усамотят и самовглъбят - нещо, което самоизолацията наложи в по-малка или в по-голяма степен на всички ни.

Изкуство се ражда и в тежки дни. Точно тогава то е с най-значима стойност на емоционална подкрепа както за преминаващите през трудности хора, така и за самите творци, които също имат своите тежки дни. Творчеството вкъщи със сигурност е прекрасен метод за постигане на емоционален баланс, но би било нечестно да го пазим само за себе си.

Противоепидемичните мерки и липсата на публика в концертната зала не са извинение да живеем без музика, да слушаме отново и отново едни и същи стари записи или да престанем да творим. Благодарение на съвременните технологии имаме възможност да споделим един концерт, който се зароди като идея, донесе творчески процес и се случи в реалностите на пандемична ситуация заради своята мисия - да достигне сърцата на неуморно борещите се за живота на всички ни медици. 

Вярваме, че заедно ще успеем! Бъдете здрави и пазете своя бодър дух!

Приятно слушане!

 

Автор:
Фондация "Да бъде"
Публикация:
24.04.2020 г. 14:07
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/31153-muzika-bez-granitsi-kontsert-na-rosen-idealov-klarinet-i-nadezhda-tsanova-piano