Музика

Воланд квартет в зала "България"

Творби за две пиана и ударни

◊ СЪБИТИЕТО

2 декември 2006 г. от 19.30 часа
София, зала "България"

Концерт на Воланд квартет

Иво Върбанов – пиано
Михал Древновски – пиано
Христо Йоцов – ударни
Радосвет Кукудов – ударни


◊ ПРОГРАМАТА

. Бела Барток - Соната за две пиана и ударни (1937)
. Ари Бен-Шабетей - Хора за две пиана и ударни (1997)
. Георги Арнаудов - Вариации на тема от Рахманинов за две пиана и ударни (2001)
. Александър Арутюнян - Festive за две пиана и ударни (1962)
. Христо Йоцов - Музикални моменти за две пиана и ударни (2004)
. Йежи Бауер - Дивертименто за две пиана и ударни (1965)


◊ МУЗИКАНТИТЕ

. Иво Върбанов учи пиано в Милано при унгарската пианистка Илонка Декерс от 1988 г. до 1993 г. След дипломирането си заминава за Англия, където продължава обучението си при Суламита Ароновски и Франк Уибo в Кралската музикална академия и Денис Лий, който също е ученик на Илонка Декерс. През 1998 г. заедно с финландската челистка Сеели Тойвио печели I-ва награда и специалната премия на XXV Международен конкурс за камерна музика Finale Ligure в Италия.

Неговият първи компактдиск с творби за пиано от Мусоргски, както и вторият с творби за виолончело и пиано от Илдебрандо Пицети със Сеели Тойвио, са издадени от Музикална къща Гега Ню и имат отлични рецензии в BBC Music Magazine, Suono, HFN&RR, In Tune и в. “Култура”. Изнася концерти в много страни и прочути зали като Wigmore Hall, South Bank Centre, S. John’s Smith в Лондон, Карнеги хол в Ню Йорк и зала “България” в София.

През 2006 г. Музикална къща Гега Ню ще издаде неговия четвърти компактдиск с творби за пиано от Йоханес Брамс.

. Михал Древновски започва да пиано учи учи при Ева Поблоцка във Варшава, а по-късно при баща си – прочутия полски пианист Марек Древновски. Развива интензивна концертна дейност като солист и камерен музикант в много европейски страни; свирил е на големи фестивали като Музикалния фестивал в Норча (Италия), Салона на изкуствата в София и Варненско лято (България), на фестивала Keminklavier в Кеми, (Финландия), Le Sacre de la Musique (Франция) и Passage във Варшава с Филхармонията на Любляна, Филхармонията на Краков, Филхармонията на Лодз, в Studio Moliere - Виена, в Action Theaterfoyer в Дармщат (Германия), POSK в Лондон, Kunstmuseum в Силкеборг (Дания). Има определени предпочитания към музиката на ХIХ и ХХ век.

. Христо Йоцов завършва Държавната музикална академия в София при Добри Палиев. Свирил е със Симеон Щерев в неговия квартет „Фокус”. През 1985 г. основава „Акустична версия” с Антони Дончев и същата година печели първа награда и наградата за най-добър солист на Международния конкурс за джаз в Хоелаарт (Белгия). През 1986 г. получава наградата за млад европейски джаз музикант на V Европейски джаз конкурс в Леверкузен (Германия). Оттогава изнася концерти по цял свят с „Акустична версия” и с отделни музиканти като Томи Смит, Анди Скофилд, Милчо Левиев, Алексиа, Райнер Винтершлаген, Йълдъз Ибрахимова и Адам Пиерончик. Записал е над 20 грамофонни плочи и компактдискове.

. Радосвет Кукудов-Ети учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София при Мария Палиева, след което завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен при Добри Палиев.

Лауреат е на национални конкурси за ударни инструменти и камерна музика. През следващите пет години е барабанист в Ку-ку бенд и в телевизионното шоу „Ку-ку”. От 1991 г. е в състава на Симфоничния оркестър на БНР, а от 2000 г. – асистент на главния тимпанист. Като тимпанист в Симфоничния оркестър на БНР участва в неговите турнета в Германия, Испания, Италия, Франция, Швейцария, Гърция и Турция.

Записвал е филмова музика от Енио Мориконе, Пино Донаджо, Лало Шифрин и др. за италиански, френски, английски и американски продукции. Като камерен инструменталист е участвал в записи на творби от съвременни български композитори.
Автор:
Публикация:
28.11.2006 г. 22:54
Посетено:
1009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3115-voland-kvartet-v-zala-balgariya