Музика

Италианският диригент Андреа Вителло с концерт в Пловдив на 26 февруари

Маестро Вителло ще представи рядко изпълнявани симфонични произведения

Италианският диригент Андреа Вителло с концерт в Пловдив на 26 февруари

 

◊ СЪБИТИЕТО

Италианският диригент Андреа Вителло с концерт в Пловдив на 26 февруари 2020

На сцената на Дом на културата „Борис Христов" на 26 февруари от 19 часа, Андреа Вителло представя програма посветена на италианската музика от началото на ХХ век. В концерта ще вземат участие пианистът Георги Бойкин и мецосопраното Андреа Едина Улбрих.

Неговите изпълнения се открояват с изтънчен баланс и оригинални идеи за темпото и фразировката. Считам го за един от най-обещаващите млади диригенти на своето поколение." - диригентът Донато Ренцети

Андреа Вителло, посланик на италианската музика в Европа и по света, пристига отново в България, за да представи рядко изпълнявани симфонични произведения, пример за развитието и разцвета на италианската инструментална школа във времена, в които приносът на тази страна е разглеждан основно на база на оперното творчество.  Под палката на маестро Вителло, в сряда 26 февруари от 7 часа вечерта, ще се изявят оркестърът на Държавната Опера Пловдив, мецосопраното Андреа Е. Улбрих (Унгария), покорила оперните театри в Европа и Азия, и младият пловдивски пианист Георги Бойкин, носител на множество награди от международни конкурси, участник в голям брой майсторски класове и докторант към Инструментален факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров".

В програмата:

Оторино Респиги – Залезът (Il tramonto) за мецосопрано и струнен оркестър, по стихове на Пърси Биш Шели

Марио Пилати – Сюита за пиано и щрайх

Марко Енрико Босси – Интермеци голдониани за струнен оркестър

 

В Италия, родина на Вивалди, Корели и Паганини, преживява разцвет най-голямата инструментална школа в света чак от времето на Барока. Марко Енрико Босси, чиито произведения са широко познавани и изпълнявани, е един от виртуозните органисти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Оторино Респиги, ученик на Римски-Корсаков в Санкт Петербург, е признат единодушно като един от най-изисканите оркестратори на своето време. Марио Пилати, все още много млад печели конкурса Coolidge и започва обещаваща международна кариера, която за съжаление не успява да развие напълно, прекършен преждевременно от болестта. Тези композитори представляват най-ценния завет на италианската инструментална школа и са мост между славата на Вивалди и Паганини.

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

Андреа Вителло идва за първи път в България през 2018 като основател и артистичен директор на "European Union Conducting Competition" (Конкурс за оркестрови диригенти на Европейския Съюз). Конкурсът е организиран от Classics Management Будапеща, съвместно с Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" гр. София и Симфонично-оперетно дружество "Маестро Г. Атанасов" гр. Пазарджик, и е отворен за участие към всички диригенти без ограничения за възраст и националност. Освен материалната награда, победителите в конкурса получават възможност за изява с избрани оркестри от Германия, Италия, Франция, България и Унгария.

Маестро Вителло печели вниманието на международната критика благодарение на компактдиска "Octets" с ансамбъла „Солисти дела Скала" (I solisti della Scala), издаден от Warner Classics. Звукозаписният проект е отразен с коментари като: „внушително изпълнение" (Il Corriere della Sera) и „най-високи стандарти на интонация" (Pizzicato). Част от световните сцени, приветствали негови изяви са Карнеги Хол в Ню Йорк, Сеул Арт Център, Театро Петруцели в Бари, Зала Верди в Милано и други.

*


Билети за концерта са на стойност от 12 лева и могат да бъдат закупени: онлайн на сайта www.eventim.bg, в билетна каса на операта в ДК "Борис Христов" (ул. Гладстон 15, тел: 032-62-55-53) и в билетния център пред Община Пловдив.

 

Автор: Милена Катанска
26.02.2020 г. 12:29
Посетено: 485
Етикети: концерт, Държавната Опера Пловдив, Андреа Вителло, Андреа Едина Улбрих, Георги Бойкин
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30970-italianskiyat-dirigent-andrea-vitello-s-kontsert-v-plovdiv-na-26-fevruari