Музика

Осем сезона с любов

14 февруари с музиката на Антонио Вивалди и Георги Андреев

Осем сезона с любов

 

◊ ПОКАНА

"Осем сезона с любов" на 14 февруари в Зала "България" от Кварто

„И ето, пак пристига пролетта!
Жужат пчелици, птици са запяли.
Потоци ромолят, цъфтят цветя,
Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „Кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена. През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона с любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев.

На 14-ти февруари в Зала "България" ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.

 

"Сезони и ритуали", поредният шедьовър на композитора Георги Андреев, е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, инспириран от "Годишните времена" на Антонио Вивалди, има подобна "кончерто гросо" структура, но е изграден върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с конкретен ритуал или дейност, която се извършва в конкретния годишен сезон, пряко свързан с българските традиции. Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характеристика на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с българския фолклор.

Това произведение, написано специално за цигуларя Иван Пенчев и Кварто-музикантите, ще прозвучи за първи път на 14 февруари 2020 в Зала България веднага след любимите на всички "Сезони" на Вивалди.

 

8 СЕЗОНА С ЛЮБОВ

14 февруари 2020, Зала "България", 19.00 часа

Соло-цигулка: Иван Пенчев
С музикантите на Кварто и Софийска филхармония

Програма:

. Антонио Вивалди 
          "Пролет" - "Лято" - "Есен" - "Зима"
. Георги Андреев
          "Игнажден" - "Цветница" - "Жътва" - "Гроздобер"
(световна премиера)

 

Приятно слушане и незабравим 14-ти февруари!

Quarto Quartet

 

Билети – на касата на Зала "България" и в мрежата на Eventim

 

Автор: Кварто Квартет/Софийска филхармония
04.02.2020 г. 08:34
Посетено: 836
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30852-osem-sezona-s-lyubov