Музика

"Бетовен на 250 г." - цикъл концерти на Камерен ансамбъл "Силуети"

Първи концерт: 19 февруари 2020, 19 ч., Сити Марк Арт Център

"Бетовен на 250 г." - цикъл концерти на Камерен ансамбъл "Силуети"

 

◊ ПОКАНА

"Бетовен на 250 г." - цикъл концерти на Камерен ансамбъл "Силуети"

Камерен ансамбъл „Силуети“ се присъединява към европейските празненства по случай 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен с цикъл от четири концерта в залата на Сити Марк Център за изкуство. В четири вечери музикантите ще представят различни страни на камерното творчество на композитора, както и произведения от Хайдн, Моцарт, Шуберт и Брамс.

Първият концерт е на 19 февруари (сряда) от 19 ч.

Камерен ансамбъл „Силуети“:

. Калина Митева – цигулка
. Габриела Калоянова – виолончело
. Лилия Жекова – пиано
. Кристиян Калоянов – кларинет

Програма:

. Лудвиг ван Бетовен – Трио за цигулка, виолончело и пиано оп. 1 №1
. Лудвиг ван Бетовен – Трио за кларинет, виолончело и пиано оп. 11
. Лудвиг ван Бетовен – Трио за цигулка, виолончело и пиано оп. 1 №3

 

Още приживе личността на Лудвиг ван Бетовен предизвиква множество противоречиви реакции във Виенската общественост. Неговият учител Йозеф Хайдн изразява недоверие към първите му три клавирни триа оп.1, тъй като те са много различни по форма и изразност, със симфонична звучност и напълно нов драматизъм. Именно две от тях, както и ранното кларинетно трио оп. 11 ще прозвучат в първия концерт от цикъла на 19 февруари (сряда) от 19 ч. Младият композитор бързо печели любовта на аристокрацията в австрийската столица и въпреки своя дързък нрав и труден характер е изцяло подкрепен от нея почти през целия си живот.

На прага на новия XIX век във въздуха витаят идеите на току-що приключилата Френска революция и настъпват много политически и социални промени, бурно развитие на науката и културата. Това се чува ярко и в музиката на Бетовен, който разбива много от установените традиции на Виенската класика и смело пристъпва в новата епоха на Романтизма. Въпреки загубата на слуха си, а може би именно заради нея, композиторът достига такива дълбочини на своята душа с късното си творчество, които и до днес са необясними.

Музиката на Бетовен става вдъхновение за много бъдещи композитори, сред които Франц Шуберт и Йоханес Брамс, а от друга страна остава силно свързана с корените на Виенската класика и фигурите на Хайдн и Моцарт. Затова в програмата на следващите три концерта до края на годината към музиката на Бетовен са вплетени и камерни творби от тези четирима автори. Вторият концерт на 27 май ще представи произведения от Бетовен и Шуберт. На Деня на музиката - 1 октомври - ще звучи музиката на Бетовен и Моцарт. А кулминацията на годишнината ще бъде на рождения ден на Бетовен 16 декември с творби от Хайдн и Брамс, както неговото известно клавирно трио оп. 70, №1 „Ghost ".

Предстои празнична, вълнуваща и много музикална 2020 година пред публиката на Сити Марк Арт Център и почитателите на класическата музика в София.

Вторият концерт от цикъла е на 27 май.

* * *

Билети за концертите могат да бъдат закупени на касата на Сити Марк Център за изкуство (тел. 02 955 7478) или онлайн на https://www.cmart.info/

Пакетен билет за целия цикъл, както и билети с намаление за ученици и пенсионери, могат да бъдат закупени единствено на касата на Сити Марк Център за изкуство.

 

 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
19.02.2020 г. 11:31
Посетено:
2595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30851-betoven-na-250-g-tsikal-kontserti-na-kameren-ansambal-silueti