Музика

Великолепие от Моцарт

Забележителни музиканти се срещат на 29 януари за рождения ден на великия композитор

Великолепие от Моцарт

 

◊ МОЦАРТ 2020

На 29 януари, само два дни след рождената дата на Волфганг Амадеус Моцарт, известният български камерен състав Кварто Квартет ни кани на едно музикално пътешествие, което предстои да ознаменува рождението на един от безспорно най-великите творци, раждали се някога.

Към музиката на Моцарт е желателно да посягат артисти, заразени от любовта към този композитор, от неговия дързък, непокорен дух, надраснал своето съвремие и битие. За Кварто обаче, музикалното съпреживяване навръх рождените дни на титани като Моцарт или Бетовен, е традиция. За тяхната вярна публика е съвършено ясно, че декември и януари са месеци в репертоарната програма на известния ни квартет, наситени с изключително богат и илюстративен подход към наследството и посланието на тези две незабравими личности. За втора поредна година Волфганг Амадеус Моцарт получава своя заслужен и достоен реверанс от българските майстори на камерното музициране.

Предстои да се насладим както на по-известни произведения, така и на неизпълнени до момента на родна сцена шедьоври на музикалното изкуство.


Концертът предстои да започне с голямо предизвикателство към опитните ни изпълнители: увертюрата към операта „Вълшебната флейта“, преработена за струнен  квартет от Кристиян Байер. Следва да бъде подчертано специалното участие на дългогодишен партньор на квартета-талантливия български цигулар Иван Въгларов, който предстои да влезе във виртуозен музикален двубой с примариуса на квартета Иван Пенчев. Тази виртуозна увертюра съставлява истинско предизвикателство и неслучайно е част от задължителната програма на прослушвания за цигулари по целия свят. 

Следва изпълнение на клавирен квартет №2, където на пианото ще партнира с присъщия си изтънчен музикантски вкус и дълбоко отношение към този музикален изказ проф. Димо Димов. Неговата любов към творчеството на великия Моцарт също е известна отдавна: проф. Димов е лауреат на  конкурса “Мария Калас“ (един от най-значимите конкурси в света), откъдето датира и неговото международно признание за интерпретацията на класиката. 

Нонетът е последното произведение в програмата, което ще прозвучи за първи път на българска сцена и ще постави ново предизвикателство пред нашите музиканти - да творят на голямата сцена на Зала "България" със същия замах, с който и в по-малка камерна формация. Задачата е с повишена трудност, тъй като е всеизвестно, че колкото по-многолюден е един камерен състав (който не търси улеснение за своята задача от диригент), толкова по-трудно е да се открие перфектния баланс на „дишане“ между всички партньори в музиката. А когато под името на великият Моцарт стои и второ, също толкова велико име на друг гений, този път наш съвременник - Жан Франсе, предизвикателството придобива титанични измерения. В оригиналния замисъл на Моцарт, това произведение фигурира като Квинтет за четири духови инструмента и пиано, но Жан Франсе предава щафетата от пианото на струнен квинтет, преразпределяйки ролите в това произведение и търсейки нови измерения на таланта на вечния гений. След появата на този аранжимент през 1995-та година, нонетът става неизменна част от най-големите музикални фестивали и концертни зали по света.  Ще се насладим на изпълнение на Валентин Методиев - обой, Михаил Живков - кларинет, Красимир Костадинов - валдхорна, Мартин Стоянов - фагот, Иван Пенчев - цигулка, Иван Въгларов - цигулка, Татяна Тодорова - виола, Димитър Тенчев - виолончело, и Лена Карни - контрабас.


Както обикновено на концертите на Кварто, след официалната програма за публиката предстоят закачливи изненади. В това обаче също няма нищо странно - където присъства духът на наследството на Моцарт, там усмивката е задължителна и съвсем оправдано очаквана.


На 29 януари от 19.00 ч. в концертна Зала "България"

„Моцарт 2020“ от Кварто квартет, Димо Димов и Филхармоничен духов квинтет.

* * *

Билети – на касата на Зала "България" и в мрежата на Ивентим.

 

Автор:
Деница Димитрова
Публикация:
13.01.2020 г. 15:31
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30747-velikolepie-ot-motsart