Музика

“El Bandoneon или пътят на бандонеона” - концерт на Михаел Долак

По случай Деня на тангото

“El Bandoneon или пътят на бандонеона” - концерт на Михаел Долак

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт по случай Деня на тангото

11 декември

“El Bandoneon или пътят на бандонеона”

в изпълнение на

Михаел Долак, бандонеон (Германия)

 

11 декември, 18.30 ч., Залата на Гьоте-институт, София, ул.”Будапеща” 1

След успеха на френското издание на Деня на тангото през 2018, организаторите продължават инициативата да посвещават отбелязването на празника на приноса на отделни европейски страни и култури за развитието на аржентинското танго.

Тази година прожекторите се насочват към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа – бандонеона, изобретен през XIX век от Хайнрих Банд за изпълнението на църковна и популярна музика. В края на XIX век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира своето настоящо призвание като главния инструмент на аржентинското танго.

В специален солов концерт от 18.30 ч., германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към бандонеона и ще разкаже историята му чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Ще звучат класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго, включително композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Германия до Аржентина е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте едно пътешествие пълно с изненади…

Михаел Долак е сред най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, той е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, Камерния оркестър на Инголщат, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и много други. Сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света.

За германския дух на Деня на тангото тази година ще допринесе и мястото на провеждане на събитията – залата на Гьоте-институт на ул. ”Будапеща”1, с чието любезно съдействие се отбелязва празника. Честването на Деня на тангото в София се случва за 15-та поредна година, благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.

Входът за концерта струва 15 лв. и се заплаща на място при влизане в залата. Обясненията по време на концерта ще бъдат на английски език.

Подробна информация за отбелязването на Деня на тангото в София има на www.dialdeltango.com.

 

 

Автор: Организаторите
10.12.2019 г. 16:57
Посетено: 490
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30644-el-bandoneon-ili-patyat-na-bandoneona-kontsert-na-mihael-dolak