Музика

"Класиката среща Джаза" - концерт на Квартет Тромбони от Северна Македония

10 декември, 18:30 ч., Музей „Борис Христов“ - София

"Класиката среща Джаза" - концерт на Квартет Тромбони от Северна Македония

 

◊ ПОКАНА

В Музея „Борис Христов" в София (ул. „Цар Самуил" 43), днес (10 декември 2019 г.) с начален час 18:30, ще се състои концерт „Класиката среща джаза" на Квартет Тромбони от Северна Македония.

Концертът е организиран от Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, част е от Годишната програма на македонския КИЦ в София и е подкрепен от Министерството на културата на Северна Македония.

Квартет Тромбони на Македонската Филхармония е сформиран през 2016 година. В състава са: Димче Белчовски, Бранко Илиевски, Никола Ристевски (тромбони) и Александар Нинич (туба). През 2017 година квартетът изнесе три концерта в Берово, Кавадарци и Битоля с репертоар от класически характер, включващ познати произведения, адаптирани за квартет тромбони от Р. Вагнер, А. Рубинщайн и други, но и композиции написани конкретно за такъв вид състав. През 2018 година се представят в малката зала на новия обект на Македонската филхармония в Скопие, този път със съвсем различен репертоар. Концертът беше под надслов „Класиката среща Джаза", а в програмата бяха включени най-познатите джаз композиции, аранжирани за такъв състав. Следват два концерта в Ню Йорк, в Македонския културен център и на Брас фестивала, който се състоя за първи път през 2018 година.

 

Автор:
КИЦ на Република Северна Македония в София
Публикация:
10.12.2019 г. 12:01
Посетено:
791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30635-klasikata-sreshta-dzhaza-kontsert-na-kvartet-tromboni-ot-severna-makedoniya