Музика

Първи самостоятелен концерт-матине на Академичен хор "Сексагинта Приста"

24 ноември 2019, 11 часа, Зала "Европа", Доходно здание - Русе

Първи самостоятелен концерт-матине на Академичен хор "Сексагинта Приста"

 

◊ ПОКАНА

Първи самостоятелен концерт-матине на Академичен хор Sexaginta Prista - Bulgaria

24 ноември, неделя, 11 часа
Зала "Европа", Доходно здание - Русе

С участието на:

. Гост-хор Vlasceanca - Гюргево (Румъния) с диригент проф. Кармен Михаела Петанка
. Цветанка Ангелова - поетеса

В програмата:

Поезия и музика от различни стилове и епохи

Гл. диригент: Музикдиректор ICV Пламен Георгиев
Диригент - Албена Андреева
Хормайстор/акомпанятор - Ина Стойкова

Вход свободен!

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРМАЦИЯТА

Академичен хор Sexaginta Prista – Bulgaria при Русенски университет

Хорът е създаден от Музикдиректор ICV Пламен Георгиев на 1 март 2018 г., а от октомври 2018 г. е към РУ "Ангел Кънчев", където намира подходяща база за репетиционната си дейност. Съставът представлява смесен хор от около 40 певци с художествено ръководство: Главен диригент Пламен Георгиев; Диригент Албена Андреева, Хормайстор/Акомпанятор Ина Стойкова и Артистичен секретар Диана Габърова. Няколко месеца след създаването на хора е регистрирано и Сдружение „Хор Сексагинта Приста“. Целите, които си поставя колектива са изграждане на репертоар, съобразен със съвременните тенденции на хоровото изкуство. Работи се по няколко репертоарни блока условно наречени Академичен, Западно-европейска музика, Ортодокс, Модерна и  шлагерна музика, Фолклор и Коледа. Изявите на Академичния хор засега са малко на брой поради краткото време на неговото съществуване и включват участия в Окръжна библиотека „Л. Каравелов“, Католическа църква “Св. Павел от Кръста“, Храм „Успение Богородично“, Военен клуб Русе, участие във фестивала “Lumina din Lumina” в Гюргево – Румъния и в VIII Национална хорова среща Св. Георги Победоносец – Русе. След спечелен проект по програма „Култура“ на Община Русе, хорът подготви и първия си самостоятелен матине-концерт. Гост-хор „Влъшчанка“ от Гюргево (Румъния) е първият ни чуждестранен партньор на сцена.

 

Музикдиректор ICV Пламен Георгиев - основател и гл. диригент на Академичен хор Sexaginta Prista - Bulgaria при Русенски Университет "Ангел Кънчев"

Пламен Георгиев е роден в Русе, завършва Муз. гимназия като цигулар. След това и Музикална академия - София, като хоров диригент. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев и оркестрово дирижиране при Драгомир Ненов. Има специализации при проф. Клавдий Птица и проф. Васил Арнаудов .

Развива богата дейност като хоров деятел, диригент и педагог в София, Дупница, Перник и Русе. Бил е гл. диригент на градския хор в Стара Загора и гл. худ. ръководител на Хорова школа "Дунавски вълни" Русе. Като един от диригентите на прочутия хор "Родина" Русе, има съществен принос в спечелването на всичките 5 награди от хора на конкурса Ланголен 1988 и титлата ХОР НА СВЕТА! Бил е и преподавател по дирижиране в Муз. гимназия - Русе.

От края на 1991 г. до 2016 г. работи с 6 хорови колектива в Германия. За своята 25-годишна диригентска дейност там, е удостоен с най-високите титли МУЗИКДИРЕКТОР на Интернационалния хорово-диригентски съюз и на Асоциацията на професионалните хорови диригенти в Германия.

През своята 43-годишна диригентска дейност е носител на на повече от 26 големи, специални и диригентски награди от много световни конкурси и фестивали. Дирижирал е и прочутия Йохан Щраус Оркестър - Франкфурт. Има реализирани концертни турнета в цяла Европа,както и множество записи и телевизионни предавания. Многократно е бил член на жури на международни конкурси и фестивали. Носител е  на правителствени и обществени награди.Бил е член на УС на Българския хоров съюз. 6 месеца е и гл. диригент на Хора при Държавна опера Русе.

От 01.03.2018 е основател и гл. диригент на Академичен хор Sexaginta Prista - Bulgaria при Русенски Университет "Ангел Кънчев".

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.11.2019 г. 14:28
Посетено:
1733
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30497-parvi-samostoyatelen-kontsert-matine-na-akademichen-hor-seksaginta-prista