Музика

Гостуват Анна Стойчева и Волфганг Зелигер

Втори концерт от "Златния цикъл на симфониците"

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 ноември 2006 от 19.30 ч. в зала "България"

Втори концерт от Златния цикъл на симфониците. 

. Гост-солист - изключителната Анна Стойчева - пиано
. Под диригентството на маестро Волфганг Зелигер.

. В програмата: Моцарт, Шуман и Менделсон.


◊ ПОВЕЧЕ

За Анна Стойчева

Едва шестнайсетгодишна Анна Стойчева печели големия конкурс “Еторе Поцоли” в Италия. На деветнадесет е победител в конкурс на Джулиард скул и дебютира с небивал успех в Ейвъри Фишър хол в Линкълн център.

През последното десетилетие Анна учи и работи в САЩ. Дипломира се с бакалавърска и магистърска степен по пиано в Джулиард скул. Участвала е в многобройни международни фестивали и е била гост-солист на световни филхармонични оркестри.

Анна Стойчева свири в един от най-престижните световни музикални центрове - Marlboro Music Festival с членове от Colorado String Quartet, The Beaux Arts Trio, The Juilliard String Quartet и други.

За изключителните й постижения в Джулиард Анна е удостоена с наградите “Рокфелер”, “Питър Джей Шарп”, “Хелен Фей”, стипендиите “Владимир Хоровиц”, “Уилям Печек”, “Коен” и други.

В момента Анна живее в Ню Йорк, където концертира и преподава в частното си студио. Тя е сред инициаторите на серия концерти в консулството ни в Ню Йорк под името “Български музикални вечери в Ню Йорк”.
 

За Волфганг Зелигер

Маестро Волфганг Зелигер получава музикалното си образование в Залцбургския Моцартеум и в Залцбургския университет. Усъвършенства се под ръководството на световни диригенти като Герхард Вимбергер, Николаус Харнонкурт, Херберт фон Караян.

Особено силно влияние върху оформянето му като музикант оказва асистентската му работа при Ленард Бърнстейн.

Основател и ръководител е на Дармщатския концертен хор. Диригент е на Камерния оркестър и на Филхармонията на Дармщад. Гост диригент е на редица европейски и световни оркестри и хорове като Мюнхенската филхармония, Токийската филхармония, Оркестъра на Моцартеума в Залцбург, Московския симфоничен оркестър, Чешката филхармония.

Като диригент и ръководител на хор Волфганг Зелигер работи за радио и телевизионни продукции от цял свят.
От 2001 г. насам е директор на фестивала Дармщатски тържества на изкуствата.
Автор: Елена Церовска
15.11.2006 г. 14:02
Посетено: 265
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/3046-gostuvat-anna-stoycheva-i-volfgang-zeliger