Музика

Концерт на Жени Захариева (пиано) и Ангел Станков (цигулка)

200 години от рождението на Клара Шуман

Концерт на Жени Захариева (пиано) и Ангел Станков (цигулка)

 

◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Жени Захариева (пиано) и Ангел Станков (цигулка)

На 12 ноември 2019 г. от 19.00 часа в столичната зала БИАД (ул. "Г. С. Раковски" 108, ет. 2) ще свирят двама от най-забележителните български музиканти: Жени Захариева - пиано, и Ангел Станков - цигулка.

Програма им е посветена на 200-годишнината от рождението на Клара Шуман и включва нейни творби, както и композиции от Роберт Шуман и Брамс. Участие ще вземат и Христо Танев - виолончело, и дуото Дарина и Ксавие Льоконт.

Концертът е част от поредицата "Музикални вторници - 2019", организирана от списание "Арт панорама", ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи.

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Ивентим или преди началото на концерта - пред входа на залата.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Жени Захариева завършва Московската консерватория „Чайковски“. Лауреат е на международните конкурси „Роберт Шуман“ - Германия (1966 г.), IX Световен младежки фестивал - София (1968) и „М. Лонг“ - Париж (1969). Богата е концертната ú дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка, с рецитали в прочути концертни зали като „Гаво“, „Корто“, „Равел“, „Форе“ (Париж), „Рахманинов“ (Москва), „Стейнуей“ (Ню Йорк), „Конгресгебау“, „Делидженция“ (Хага), "Бьозендорфер“ (Виена), и като солист на симфонични оркестри, между които Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамски филхармоничен оркестър, Руски симфоничен оркестър - Москва, Ню симфониета - Амстердам, Дойче щрайхер солистен - Берлин, Софийска филхармония и др.

Осъществява европейската премиера на концерта „Америките” на композитора от САЩ Лало Шифрин със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на Фондация „Стейнуей”, посветен на 500-годишнината от откриването на Америка. Изнася в Ню Йорк първия рецитал на специалния син концертен роял „Стейнуей” - модел „Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин.

Артистичен директор е на международните конкурси в София - „Музиката и Земята“ и „Албер Русел“, както и на международния конкурс „Й.С. Бах“ в Япония.

Професор Жени Захариева е преподавател по камерна музика и пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Удостоена е с престижни звания и награди: Officier des Arts et des Lettres - 2007 г., на френското правителство, Посланик на българската култура във Франция, Почетна диплома от Японското правителство, „Златно перо“ – 2004 г., на Радио „ФМ Класик“, „Кристална лира” - 2003 г., за върхови изпълнителски постижения, „Златен век“ – 2012 г., на Министерство на културата и др.

Инициатор е за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива е наградена с орден от германското правителство. Германският запис е откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компактдисковете. Записът се разпространява в САЩ и Канада от 2000 до 2003 г.

На 25 януари 2019 г. на тържествена церемония  в резиденцията на японския посланик в София Жени Захариева беше наградена с японски държавен „Орден на Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента“.

 

Ангел Станков завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно - при проф. Ифра Нийман.

Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света.

Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996 г. Заместник-ректор на Академията в периода 1999-2008 г.

Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които: “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, І награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака’93.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи - Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.

Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.

Ангел Станков е член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”- Санкт Петербург, “Клостер Шонтал” - Германия, “Родолфо Липидер” - Гориция (Италия), “Карл Флеш” - Унгария, “Панчо Владигеров”, “Недялка Симеонова”.

Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”. Почетен гражданин на София.

През 2009 г. му е присъден “Орден на Британската империя” от Кралица Елизабет Втора.

Лорд Йехуди Менухин казва за него: “Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, но той притежава голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант.”

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
06.11.2019 г. 14:58
Етикети:
Христо ТаневМузикални вторнициКлара Шуманконцерткамерна музика
Дарина и Ксавие Льоконт
Ангел Станков (цигулка)
Жени Захариева (пиано)
Посетено:
1489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30425-kontsert-na-zheni-zaharieva-piano-i-angel-stankov-tsigulka