Музика

Хорът на софийските момчета с впечатляващ концерт, посветен на японо-българските отношения

24 октомври 2019, 19:00 ч., Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“

Хорът на софийските момчета с впечатляващ концерт, посветен на японо-българските отношения

 

◊ СЪБИТИЕТО

Магията на Хора на софийските момчета ще бъде представена в следващото събитие от 30-ите юбилейни Дни на японската култура.

На 24 октомври от 19:00 ч. в Голямата зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ публиката ще може да се наслади на концерт, посветен на дългогодишните българо-японски отношения.

Събитието е организирано с помощта на сдружение „Хор на софийските момчета“ и е с подкрепата на Посолството на Япония в България. Входът е свободен.

Специално за повода съставът ще представи и новия си компактдиск, издаден през 2019 г. – „Софийските момчета на Япония“, който ще предостави на зрителите и документални записи от тяхното концертно турне в Япония през 2015 г. Днес хорът е под ръководството на проф. д-р Адриана Благоева и с нейна подкрепа хорът печели редица престижни награди с участията си в национални музикални форуми. Момчетата не веднъж са показвали таланта си и в чужбина с концерти и записи на многобройни песни. Впечатляващ факт е, че хорът изпълнява произведения в различни музикални стилове и жанрове – от 14. век до наши дни. Успехите на Хора на софийските момчета също включва и техните 11 самостоятелни компактдиска и участия в други 8 диска в колаборация с други изпълнители.

Първият български момчешки хор е създаден през 1968 г. – Хора на софийските момчета при читалище „Цар Борис - 1928“, като изпълняващ позицията на диригент от създаването му до 1989 г. е Лилияна Тодорова. През 2018 г. хорът отпразнува 50 години от създаването си и 30-ия традиционен коледен концерт, който те представят.

*

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За тридесета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

30-ите юбилейни Дни на японската култура през 2019 г. се осъществяват с любезната финансова подкрепа на Astellas, ЦКБ Сила, Mitsubishi Electric – ClimaCom, DJK Europe GmbH, FANUC, GEOTECHMIN, HONDA, JTI, JAPE, KWP, LB Bulgaricum, LEXUS, Mistubishi Corporation, MOTO-PFOHE, TOSHIBA, TOYOTA, UniCredit Bulbank, YAZAKI, YOKOGAWA-Bulgaria.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2019 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор: Организаторите
23.10.2019 г. 15:25
Посетено: 709
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30339-horat-na-sofiyskite-momcheta-s-vpechatlyavasht-kontsert-posveten-na-yapono-balgarskite-otnosheniya