Музика

„ЛаТекст“ с ново видео, вдъхновено от хорър филми от зората на киното

Литературната рок група с пореден черно-бял видеоклип – постмодерен колаж от експериментални филми

„ЛаТекст“ с ново видео, вдъхновено от хорър филми от зората на киното

 

◊ СЪБИТИЕТО

Литературната рок група LaText пуска ново видео към песента “Неделя” – част от втория им краткосвирещ албум. Това е вторият клип към новите записи на бандата, след “Толкова много неща”, който излезе точно преди една година.

За новото видео групата си сътрудничи с млади творци от НАТФИЗ. То е дело на режисьорката Теодора-Косара Попова и монтажиста Волен Пенев, които се обединяват около любовта си към експерименталното кино от първата половина на миналия век.

Видеото към „Неделя” може да гледате тук

Текстът на песента “Неделя” е стихотворение на Петър Чухов, което бандата преработва в типичния си стил – съчетание между деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Подходът на видео екипа към парчето е едновременно илюстративен и асоциативен, с хорър естетика и структура на сън. За да се получи впечатляващата игра на текст и образи, Косара и Волен гледат експериментално кино от началото на века в продължение на дни, а стартовият материал за монтажа е над 30 часа. Финалното видео е монтирано от 24 филма, на принципа на постмодернизма – познати фрагменти, които на колажен принцип се превръщат в ново произведение.

 

◊ РОК ГРУПАТА

LaText са: Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни). За седемгодишното си съществуване те са свирили в клубове и на фестивали в цяла България, често – с гости поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия, Румъния и др. През 2014-а излиза първото им EP “Само”, включващо 7 парчета. Миналата есен пък пуснаха видеоклип към първата песен от новия си албум - „Толкова много неща” – дело на визуалния артист Мери Адам.

Още информация, снимки, интервюта:
Creative Energy Hub

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
07.10.2019 г. 11:10
Посетено:
809
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30250-latekst-s-novo-video-vdahnoveno-ot-horar-filmi-ot-zorata-na-kinoto