Музика

Музикално турне на Treetop в България

Концерти в София, Пловдив, Димитровград и Бургас

Музикално турне на Treetop в България

 

◊ ГРУПА "ТREETOP" В БЪЛГАРИЯ

Съвременна млада група от чешката джаз сцена ще има възможност да види българската публика благодарение на Чешкия център в София. Това е триото Treetop – нетрадиционна банда от млади музиканти, абсолвенти и студенти от катедра Джаз интерпретации в Музикалната акдемия „Яначек“ в Бърно (JAMU).

По време на четиридневното си турне, от 7 до 10 октомври 2019 г., триото ще се представи в българските градове: София, Пловдив, Димитровград и Бургас. Турнето е по инициатива на Чешкия център София и с подкрепата на Музикалния факултет на Академията „Яначек“.

• Откриващият концерт е с чешко-българско участие и ще бъде на сцената на Чешкия център в понеделник 7 октомври от 20 часа.

Войтех Поспишил, мениджър на групата:

„Treetop е сравнително млада група от мои колеги и приятели от Музикалния факултет на Академията „Яначек“ в Бърно: Войтех Дърнек (акордеон), Рихард Шанда (тромбон) и Михал Шелеп (контрабас). Аз съм студент първи семестър магистърска програма в бърненската Музикална академия и дойдох като стажант в Чешкия център, за да натрупам опит, благодарение на програмата „Еразъм +“. Най-ценният опит за мен е да организирам концертно турне извън Чехия. Много съм благодарен на Чешкия център и на Академията „Яначек“, разбира се и на самото трио, че ми предоставят тази възможност.“    

Във вторник 8 октомври триото Treetop потегля към Музикалната академия в Пловдив, където заедно със студенти от джаз катедрата ще направят уъркшоп за джаз импровизации, а след това и концерт. В сряда 9 октомври чешките музиканти ще открият Есенните музикални дни в Димитровград. Турнето ще приключи на морето в град Бургас на 10 октомври в Експо център „Флора“.

Дагмар Остранска, директор на Чешки център София:

Радваме се, че залата ни в Чешкия център отново ще се изпълни с джаз и ще напомни на софийските ни приятели за златната джаз ера в т. нар. „Лилав салон“. Treetop е съставена от талантливи млади музиканти, които са канени за участие в престижни проекти в Чехия и Словакия.“

Музикалното тяло Treetop е проект, който функционира от началото на миналата година. През своята сравнително кратка кариера музикантите, още с оригиналното си име Drnek/Šanda/Šelep, успяват да се представят на публиката в повечето големи чешки градове. През 2018 г. реализират своето първо задгранично турне в Полша, в рамките на което е направен на живо EP запис. Тази година записват свои авторски творби в известното студио на театъра „Дивадло на Орли“ в Бърно. Триото свири свои собствени композиции, в това число и оригинален аранжимент на произведения на Леош Яначек и Игор Стравински.

Войтех Дърнек (акордеонист и фронтмен)

„Създадохме триото Treetop по време на следването ни в Музикалния факултет на Академията „Яначек“ в Бърно. Съчетанието на акордеон, тромбон и контрабас не е целенасочено - защото искаме на всяка цена да предложим нещо оригинално и нечувано, а по-скоро става дума за събиране на трима души, които се разбират в музикално и човешко отношение, и съвместната работа ги вдъхновява. Авторският репертоар на триото осмисля влиянието на джаза, народната, класическата музика и авангардните съвременни концепции. И тримата сме участници в проекти с широк жанров диапазон и се опитваме да влагаме в музиката на триото всичко, което ни се струва интересно от съвременна гледна точка. По този начин изследваме звуковите възможности на всеки един инструмент.“

Treetop: https://www.youtube.com/watch?v=sr79NOy-9N0

Y Jazz Quintet: https://www.youtube.com/watch?v=GwSLb03h

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
04.10.2019 г. 14:01
Етикети:
Посетено:
743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30239-muzikalno-turne-na-treetop-v-balgariya