Музика

Aплодисменти за Райна Кабаиванска и учениците й на Белканто вечерта в Италианското посолство

Галаконцерт на XIX Майсторски клас на Райна Кабаиванска в Софийската опера на 29 септември

Aплодисменти за Райна Кабаиванска и учениците й на Белканто вечерта в Италианското посолство

Сн.: Фото-Корпус / Photo-Corpus

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 септември за трети пореден път италианското дипломатическо представителство у нас бе домакин на Белканто вечер с участието на ученици от XIX Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Седем от младите таланти, с които в момента работи Райна Кабаиванска в Нов български университет, представиха арии от опери пред близо 100 гости.

Младите оперни таланти от България, Бразилия, Италия и Южна Корея изпълниха познати произведения на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Камий Сен-Санс, както и рядко изпълняваните Танцувална песен на Пиеро от оп. „Мъртвият град“ на Ерих Корнголд и ария на Нели от операта „Аделсон и Салвини“ на Винченцо Белини.

„Трябва да ви кажа, че да се живее между младите, наистина дарява живот“, сподели Райна Кабаиванска. Световноизвестното сопрано благодари на италианския посланик за честта да представи за трети път свои ученици от майсторския клас на Белканто вечер.

Сред гостите бяха Н.В. Цар Симеон II и Царица Маргарита, членове на Настоятелството на Нов български университет, посланици, началникът на кабинета на министър-председателя, изпълнителният директор на Фондация "Америка за България", оперативният президент на търговска верига "Фантастико", изпълнителният директор на УниКредит Булбанк, представители на бизнеса, науката и културата.

На тържествена церемония същата вечер, изпълнителният директор на Нов български университет д-р Георги Текев получи почетното звание Кавалер на ордена „Звезда на Италия“ за особени заслуги в областта на изкуството и културата. Той се обърна към гостите с думите: „Бих бил много щастлив, ако изпълненията, които чуете днес, ви вдъхновят да бъдете част от партньорите на стипендиантския фонд на Райна Кабаиванска в НБУ.“

Повече от 200 талантливи певци от шест континента са преминали обучение в Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет от 2001 година досега. Над 70 от тях са получили стипендии от Фонда. Много от световноизвестните имена на съвременната оперна сцена - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, Марили Санторо, Прити Йенде, Симоне Лим, София Соловий – са стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ.

Кои млади оперни таланти ще получат шанса да се обучават през следващата година в Италия, ще стане ясно на галаконцерта на XIX Майсторски клас в Софийската опера и балет на 29 септември 2019 г.

Автор: НБУ
23.09.2019 г. 14:46
Посетено: 801
Етикети: награда, концерт, опера, Майсторски клас, Райна Кабаиванска, НБУ, д-р Георги Текев, Кавалер на ордена „Звезда на Италия“, Белканто вечер, Нов бългрски университет
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30171-aplodismenti-za-rayna-kabaivanska-i-uchenitsite-y-na-belkanto-vecherta-v-italianskoto-posolstvo