Музика

Виртуозът Елин Колев с изискан концерт във Варна

"Четирите годишни времена" в Зала 1 на ФКЦ

Виртуозът Елин Колев с изискан концерт във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

24.09.2019, 19:00 ч.

Фестивален и конгресен център – Зала 1

Елин Колев – цигулка

Русенска филхармония

В програмата:

Вивалди - Годишните времена, Великият Могул RV 208, Концерт за цигулка и оркестър RV 2012

Младият талант ще представи заедно с русенските оркестранти едни от най-изящните творби в цигулковото изкуство. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския майстор ще зарадва почитателите на бароковото изкуство в изпълнение на талантливия млад музикант, който вече е завършен концертиращ цигулар с голям сценичен опит.

Вдъхновение за „Четирите годишни времена“ Вивалди черпи от околностите на Мантоа. В представя ромолене на рекичка, птичи песни (различни в отделните части на творбата), кучешки лай, бръмчене на комар, викове на овчар, буря, пияни танцьори, тиха нощ, лов, заснежени поля, деца, каращи кънки на лед, горящ огън. Всеки концерт е свързан със сонет от Вивалди, описващ сцените, претворени в музика.  

Програмата съдържа два много виртуозни, но рядко изпълнявани концерта. Те са "Великият могул" (Grosso mogul, RV 208), известен със своите блестящи и технични каденци, както и Концерт в ре мажор (RV 212), създаден за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennita della santa Lingua di S. Antonio in Padua), един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди.

В съответствие с бароковата традиция творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функция се поема от солиста. Елин Колев ще свири у нас на старинна цигулка от 1749 г., изработена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от фондация "Алберт Екщайн".

 

Елин Колев е роден на 17 декември 1996 година в Германия. През 2006 г. той е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“, където учи при проф. Каролин Видман.

От 2010 г. Елин Колев учи в Университета за музика в Карлсруе при проф. Йозеф Рисин. За времето на обучението си, той израства от млад музикант до високо квалифициран концертиращ цигулар със сценичен опит. През 2018 г. той продължава редовното си обучение за магистър в Университета в Карлсруе.

Едва на 8 години Елин прави своя дебют като солист с оркестъра Vogtland Philharmoic Greiz, Райхенбах пред аудитория от над 5000 души. През април и май 2009 г. Елин осъществява първото си концертно турне в САЩ, като посещава Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. На 12-годишна възраст, цигуларят от Цвикау осъществява своя дебют в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Впоследствие получава първия си личен музикален инструмент от марката NewStrad.

Наред с концертните ангажименти, Елин получава главна роля във филма „Wunderkinder”, който е продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер. Тойе избран от 400 деца за ролята на еврейското момче – виртуоз Абраша. През 2011 г. Елин влиза и в образа на младия Бронислав Хуберман в документалния филм „Оркестър от изгнаници – Бронислав Хуберман“. Режисьор на продукцията е американецът Джош Арънсън, номиниран за „Оскар“.

На 14 години Елин подписва ексклузивен договор за звукозапис със Sony Classical и записва компакт-диска Elin Kolev. Албумът става СD на седмицата в Classic Radio, Германия, а в класацията на Класик ФМ радио (София) остава на първо място за 5 седмици.

Елин е свирил в множество престижни европейски зали като Laeiszhalle, Хамбург, зала „България“, Nicolaisaal, Festspielhaus – Баден Баден, Берлинската филхармония, „Виктория Хол“, Женева, Фондация „Луи Вюитон“, Тонхале Цюрих както и „Карнеги Хол“ Ню Йорк.

Елин Колев стана част от програмата за подпомагане на музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена телевизия SWR2. Двадесет и две годишният цигулар Елин Колев бе удостоен с "SWR2 New Talent" - и заради "изключителната си надареност като цигулар, но и като музикант с необичайна харизма и сценично присъствие". При Елин Колев суверенитетът и майсторството му с инструмента е съчетан и с голяма сериозност в работата с музиката.

________________

Билети: Варна Фестивален и конгресен център, тел. 052 685 214

Работно време:  от 10:00 до 21:00 ч. (почивка 14-14,30 ч. и 16,30-17 ч.) 

Заявки: ruseopera@gmail.com

Онлайн:  www.fccvarna.bg

 

Видео

Автор: Държавна опера - Русе
12.09.2019 г. 07:15
Посетено: 951
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/30136-virtuozat-elin-kolev-s-iziskan-kontsert-vav-varna