Музика

Концерт „С почит към Васко Абаджиев”

Рецитал на Александрина Боянова (цигулка) и Ганка Неделчева (пиано)

Концерт „С почит към Васко Абаджиев”

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 юни (неделя) от 11 ч. в Камерна зала „България” двете изпълнителки Александрина Боянова (цигулка) и Ганка Неделчева (пиано) ще изнесат концерт-матине „С почит към Васко Абаджиев”, в рамките на 50. Международен фестивал „Софийски музикални седмици”.

Концертът е част от идеен проект, който включва студиен запис на три негови творби – „Шакона за соло пиано”, „Девет капричии за соло цигулка” и „Соната за цигулка и пиано” и тяхното издаване от Издателска къща “Лира”.

Идеята за концерта „С почит към Васко Абаджиев” мотивира Александрина Боянова и Ганка Неделчева да съживят неговите творби „Шакона за соло пиано”, „Девет капричии за соло цигулка” (първо интегрално изпълнение за България) и „Соната за цигулка и пиано”. С почетен рецитал, те ще достигнат до почитателите на музикалното изкуство и ще възкресят спомена за „най-великият български цигулар”.

 

◊ ПРОИЗВЕДЕНИЯТА

Шакона за соло пиано е публикувана за първи път през 1949 г. от издателство Heinrich Hiob, Берлин. Посветена е на пианиста Херман Кнот, който свири с Васко Абаджиев. Д-р Никола Караджов (племенник на В. Абаджиев) намира екземпляр от нотния материал на несъществуващото вече издателство в библиотеката на Хумболтовия университет (Берлин). Влиянието на старинните жанрове намира конкретно проявление в присъствието на Passus duriusculus, върху който е изградена цялата вариационна форма с тема, 18 вариации и финал. Тематичният материал, разположен в барокова среда претърпява редица трансформации, за да достигне до романтично-виртуозен.

Деветте капричии от Васко Абаджиев са издадени за първи път през 1956 г. Брилянтната виртуозност, характерна за изпълнителския стил на Васко присъства във всяка от неговите девет пиеси. Закодирани са паралели с капричиите на Паганини чрез тоналния избор и техническите предизвикателства. Приликите са деликатни и отстъпват място на оригиналните идеи на Абаджиев. Неочакваното мелодично развитие и протичане на хармоничните линии, които довеждат музикалните идеи до завършеност, илюстрират творческия порив на цигуларя-композитор Васко Абаджиев. 

Сонатата за цигулка и пиано е композирана в Райхенбах, Германия. Ръкописът съдържа любопитно авторско уточнение – “започната на 11 март, завършена на 18 март 1946, в 1:15ч. след полунощ”. В синопсиса на композиторското творчество на Васко Абаджиев тази творба присъства с титул Голяма соната за цигулка и пиано. Тя следва класическите традиции на 4-частния сонатен цикъл, но в конкретния случай носи влияния от Р. Вагнер (лайтмотивни прояви и хармонични движения), Р. Щраус (интонационни ходове) и П. Хиндемит (хроматичен език). Доминиращото послание на младежки устрем, енергия и виталност, реализирано със средствата на виртуозност (I, IV част) намира опозиция във II част – интермецо, решено като скерцо и драматичния център на сонатата – III част.

 

◊ ЗА ВАСКО АБАДЖИЕВ

Васко Абаджиев (1926-1978) записва името си в историята на българското музикално изкуство като един от най-добрите ни цигулари за всички времена, прочул се както по нашите земи, така и извън пределите на страната. Израснал в семейство на бележити български музиканти и възпитаван в любов към цигулката и композиторското изкуство, малкият Васко притежава рядък, чист и неподправен талант, който не остава незабелязан – печели награди още от ранна детска възраст. В музикалните среди е определян като „дете-чудо”. Няколко години по-късно българският гений си извоюва заслужено признание от най-висок ранг и в Германия, което чертае пред него хоризонти на една забележителна кариера. Там изгрява звездата му на велик цигулар и още по-категорично разгръща пълния си потенциал за реализация. Сравняван е с Паганини и Моцарт. В България е посрещнат като истинска знаменитост, гордо прославила страната по света с безспорния си талант. Така се ражда култа към знаменития музикант – разпродадени концерти за отрицателно време в Зала „България”,  хора, стичащи се от цялата страна за неговите изяви, множество суперлативи и заслужени аплодисменти. Освен в България и Германия, Васко Абаджиев е добре познат класик в Унгария, СССР, ГДР и останалите социалистически страни.

Съдбата му е отредила бляскава кариера, но за съжаление не толкова бляскав край – големият български музикант Васко Абаджиев умира след инфаркт в Хамбург едва 52-годишен.

Днес, като наследство остават неговите произведения, в които са стаени цялата любов, талант и експресия на композитора виртуоз, и паметта за него.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Александрина Боянова е родена в семейство на музиканти. Започва да учи цигулка на 3-годишна възраст с баща си. Завършва НМУ „Любомир Пипков” – София в класа на Екатерина Драмалиева. Неин ментор е Салваторе Акардо в Италия. Боянова продължава музикалното си образование в Ню Йорк, където завършва бакалавърска и магистърска степен  от Manhattan School of Music и докторска степен от Juilliard School. Носител е на награди от наши и международни конкурси. Композиторът Тан Дун избира за солист Александрина в премиерното представяне на неговия Water Passion в най-големите зали на Брюксел, Шанхай и Атина. Сред осъществените ѝ проекти в Ню Йорк са концертът “Arvo Pärt at Eighty” и първото интегрално представяне на цикъла KLANG от Щокхаузен. Свири в Карнеги Хол, Мъркин Хол, както и в аудиториумите на музея Метрополитън и Музея за модерно изкуство (МоМА). БНР разполога с два премиерни записа на Боянова (Лучано Берио – Sequenza IX; Хоакин Родриго –Concierto d’Estio, със СО на БНР и диригент Найден Тодоров).

Ганка Неделчева е лауреат на наши и международни конкурси и носител на престижни награди от български и международни институции – Почетен диплом от Lions Club - Athens, Кристална лира, Златно петолиние, Златна лира. Тя е солист и камерен изпълнител с широк стилистичен диапазон - от Барок до съвременния ХХІ век. Близо 20 години е изпълнител на Димитър Христов. Осъществила е премиерите на повече от 50 негови творби за пиано и камерна музика. Партнира на най-изявени български и чужди изпълнители (Милчо Левиев, Ангел Станков, Анатоли Кръстев, Лидия Ошавкова, Симеон Щерев, Ясен Тодоров, Стефан Попов, Недялчо Тодоров, Серджу Шварц, Тхю вон Сон, Стефанос Корколис, Ману Конингс и др). Концертните й изяви извън България включват САЩ, Китай, Франция, Германия, Италия, Гърция, Македония, Русия. Има 5 CD с музиката на Димитър Христов и 2 CD за PENTAGON (Холандия) с „Фантазия” за пиано и оркестър от Клод Дебюси, както и повече от 100 записа за фонда на БНР. Ганка Неделчева е професор по пиано в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Доктор по музикознание и музикално изкуство.

*

Билети за концерта „С почит към Васко Абаджиев” се продават на касите на Зала „България”, както и чрез Ticketsbg.com, Eventim.bg, Epaygo.bg, Bilet.bg и техните партньори. Предлагат се билети с отстъпка за пенсионери. Ученици, студенти и докторанти с музикален профил получават свободен достъп срещу документ, който удостоверява учебен статус.

 

Международен фестивал „Софийски музикални седмици” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония.
http://www.sofiaweeks.com/

Автор:
Диана Витанска, Тина Коилова
Публикация:
07.06.2019 г. 18:52
Посетено:
1386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29820-kontsert-s-pochit-kam-vasko-abadzhiev