Музика

Kонцерт на израелския хор „Наама” и българския хор “Лира” в Камерна зала "България"

Част от поредица съвместни концерти в Благоевград, София, Пловдив, Сандански

Kонцерт на израелския хор „Наама” и българския хор “Лира” в Камерна зала "България"

 

◊ ПОКАНА

На 10 юни (понеделник) в Камерна зала "България" от 19 часа двата дамски хор „Наама” (Израел) и дамски хор “Лира” (България) ще изнесат съвместен концерт в рамките на 50-ото юбилейно издание на МФ "Софийски музикални седмици". Събитието е част от поредица концерти на двата хора в Пловдив, Благоевград и Сандански през месец юни. 

Почитателите на хоровото изкуство ще могат да се насладят на класически творби от Бизе, Сен-Санс, Цезар Франк, емблематични произведения от български и израелски автори: Добри Христов, Филип Кутев, Петър Льондев, Йоел Енгел, Нахум Нарди, Гершон Пренски, както и обработки на фолклорни песни. Хоровите състави ще поднесат своите изпълнения под диригентската палка на Пнина Инбар и Галина Попова.

Събитието на дамски хор "Наама" и дамски камерен хор "Лира" насърчава международното сътрудничество и спомага за обменяне на ценен опит в областта на музикалното изкуство. Съвместният проект е базиран на разбирането на музиката като универсален език за общуване и средство за обединение на представители на различни етноси и култури. Диригентът Галина Попова споделя, че идеята за партньорство в осъществяването на този предизвикателен българо-израелски проект е възникнала по време на Международен фестивал на камерните хорове и ансамбли през 2017 в гр. Крагуйевац, Сърбия.

* * *

Дамски хор „Наама“ е един от най-добрите хорове в Израел. Основан през 1989 г. от Пнина Инбар – певица, диригент и музикален аранжор, хорът е посветен на музикалното изкуство и разпространяването на класическа музика сред многообразна публика от различни възрасти. Съставът се състои от 23 певици, всяка една от които е с музикално образование. Хорът често участва в концерти, фестивали и състезания в Израел и извън страната. Хор “Наама“ се класира високо и печели първи награди на международни състезания: The Mendelssohn Competition в Германия (1996), Shirat Hayamim, Израел (1996), Арецо, Италия (2000), Пекин, Китай (2002), Уси, Китай (2004), Хайновски фестивал на хрисиянската православна музика, Бялисток, Полша(2005), три бронзови медала в различни категории от Seghizzi Festival в Гориция, Италия (2013). През 2014 „Наама“ пеят в църквата „Св. София“ по покана на българския патриарх по време на турне в България.

Дамски камерен хор „Лира” е създаден през 1991 г. от доц. Галина Попова – преподавател по хорово дирижиране и солово пеене в Югозападния университет в Благоевград. Първите участници в „Лира” са млади музиканти от средните и висши учебни заведения в града. Хорът развива вокалната подготовка на хористките, като насърчава най-надарените да развият професионално таланта си. Дамски хор „Лира“ редовно взема участие в престижни български хорови форуми, представя България на международни хорови конкурси, сред които тези в Крагуевац, Сърбия и Ньошател, Швейцария. Носител е на награда за най-добро хорово звучене в Крагуевац през 2017 г., на Голямата награда на Първия международен хоров фестивал “Черноморски звуци” в Балчик през 2011 г., на награда за високо ниво на хорово представяне в Охрид през 2008 г. и много други.

50. Международен фестивал "Софийски музикални седмици" е посветен на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. http://sofiaweeks.com/

 

Билети за концерта на 10.06. в София се продават на касата на Зала „България”, както и чрез: TicketsBG.com, Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Предлагат се билети с отстъпка за пенсионери. Ученици, студенти и докторанти с музикален профил получават свободен достъп срещу документ, който удостоверява учебен статус.

Автор:
Диана Витанска, Тина Коилова
Публикация:
07.06.2019 г. 15:53
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29819-kontsert-na-izraelskiya-hor-naama-i-balgarskiya-hor-lira-v-kamerna-zala-balgariya