Музика

Блестящ финал на сезона на Симфоничния оркестър на БНР с концерт със Светлин Русев

На 10 юни в зала „България“ - програма в почит на Георги Бадев

Блестящ финал на сезона на Симфоничния оркестър на БНР с концерт със Светлин Русев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие празничния си 70-ти сезон с концерт на 10 юни в зала „България“ с участието на виртуозния цигулар Светлин Русев. Главният диригент маестро Марк Кадин е подготвил програма в почит на незабравимия Георги Бадев.

80-годишнината от рождението на Георги Бадев ще бъде почетена от Радиосимфониците с едно връщане към концертния формат, запазена марка на именития ни цигулар и педагог. В една вечер на сцената ще прозвучат трите големи "Б" (Бах, Бетовен, Брамс) с техните концерти за цигулка и оркестър, които са жалонни в пребогатия цигулков репертоар. С извънредно трудната творческа задача да поднесе наведнъж три различни музикални епохи, три подхода към богатството на цигулковия звук в три виртуозни и тежки произведения се е нагърбил достойният наследник на Георги Бадев – блестящият цигулар Светлин Русев.

„Много сме щастливи, че ще участваме в този цигулков маратон с нашия дългогодишен партньор, приятел, страхотен музикант и професионалист Светлин Русев,“ споделя вълнението си маестро Марк Кадин. Виртуозът на цигулката Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. Отличен е с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония, Музикант на годината на БНР и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Френският музикален критик Ролан Дюкло пише за него: „Светлин Русев има точността на демон, лекотaта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате.“

 

Билетите за концерта отдавна са продадени, но програма „Христо Ботев“ на БНР ще го излъчи пряко на 10 юни, понеделник, от 19.30 ч.

Автор: БНР
06.06.2019 г. 13:09
Посетено: 712
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/29815-blestyasht-final-na-sezona-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr-s-kontsert-sas-svetlin-rusev